Categories: Društvo

Bubrežni i hronični bolesnici ne smeju postiti

Bubrežni i hronični bolesnici ne smeju postiti

Bolesnici sa hroničnom bubrežnom bolešću veoma loše reaguju na ove promene vremena a naročito kada su visoke temperature.Ovo je period kada posebno moraju voditi računa o svom zdravlju i slušati savete lekara koji kažu da pored redovne terapije u organizam treba da unose dosta tečnosti i zdravo se hrane.Dr Edvin Hadžibulić-nefrolog kaže da je poslednjih dana povećan broj pacijenata koji se jave u ambulantu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja .

“Kod ovih bolesnika ,koji se ne pridržavaju saveta lekara i ne vode računa o pravilnoj ishrani i unošenju dovoljne količine tečnosti u organizam ,često se javljaju ozbiljni problemi koji još više narušavaju njihovo zdravlje” istakao je dr Hadžibulić i naglasio da tada čak i život dodvode u pitanje.Pored bolova koje dobiju ne poštujući savete pogoršavaju im se i ostali rezultati pa često dođe i do opasnih infekcija,pokreće se pesak pa čak i kamen u bubregu,loš je krvni pritisak,nivo šećera u krvi tako da su,kako naglašava dr Hadžibulić,nepravilna ishrana i nedovoljan unos tečnosti glavni razlozi za ove probleme.

”Kada savetujem pacijentima da unose u organizam što više tečnosti ne mislim  samo na vodu već I na sokove,kafu,čorbasta jela” kaže dr Hadžibulić. Pošto je mesec Ramazan još uvek u toku,ima i pacijenata koji su pokušali da poste ali post ne mogu da izdrže upravo zbog svoje osnovne bolesti pa tako ozbiljno dovode svoje zdravlje u pitanje.”Ovo je kategorija bolesnika koja nikako ne bi smela da posti” naglasio je dr Hadžibulić I dodao da na tato samo sebi stvaraju još veće zdravstvene problem I ozbiljne komplikacije.Kazao je da je I sa verske strane tim bolesnicima post nedopustiv.

Samo redovnim uzimanjem terapije i pravilnom ishranom a pre svega unošenjem dosta tečnosti u organizam ,bubrežni bolesnici mogu bolest držati pod kontrolom.Pred nama su sve topliji dani koji prete visokim dnevnim temperaturama tako da sve savete lekara moraju poštovati i pridržavati ih se.

B .Boričić

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

10 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

16 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

17 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

17 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

17 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

17 hours ago