DruštvoEkonomija

Nova mehanizacija, velika pomoć poljoprivrednicima

Predstavnici Poljoprivredne stručne i savjetodavne službe obišli su poljoprivrednike i sa njima zajednički isprobali mehanizaciju koju je Evropska unija i Vlada Švajcarske donirala poljoprivrednim udruženjima preko programa EU Progres. Na ovaj način stručnjaci su poljoprivrednicima objasnili kako se pravilno koristi nova mehanizacija.

Oni su ukazali na sve važne detalje korišćenja novih poljoprivrednih mašina u različitim ratarskim poslovima, kao što je kosidba, silaža i druge radnje neophodne za obradu zemljišta, uzgoj biljaka i ishranu stoke. Poljoprivrednici sada imaju zajedničke mašine koje koriste po potrebi, čiste ih, održavaju, brinu o njima ali razmjenjuju ih sa drugim udurženjima koje su dobile setvo-spremače, kombajne, sitnilice, kosilice, pumpe za prašenje maline islično. 

Za mnoge poslove i operacije poljoprvrednicima je trebao čitav dan napornog rada, sada, kako kažu, iste poslove završe za sat vremena.U okviru projekta programa za razvoj EU Progres, pod pokroviteljstvom Evropske unije i Vlade Švajcarske, poljoprivredna udruženja Novog Pazara, Sjenice i Tutina dobila su oko 90 različitih mašina.

Podeli