Društvo

Hafiz Bugari u nedelju u Bijelom Polju

Bijelo Polje je opština na severeu Crne Gore u kojoj je skoncentrisan najveći broj muslimana- Bošnjaka, gotovo 50 %. U toku meseca Ramazana, prema rečima glavnog imama Enisa Burdžovića u bijelopoljskim džamijama organizuju se intenzivne ramazanske aktivnosti kakve su ramazanska predavanja, zajednički iftari, aktivnosti u udruženju žena Seida, kao I u obdaništu Sibjan.

’’Aktivna je I škola Kur’ ana koja takođe u mesecu objave Kur’ ana intenzivno radi sa polaznicima. Dakle ono što je tradicija muslimana Bijelog Polja teravih namazi, okupljanja, druženja, sve ono što predstavlja tradicionalni   milje musllimana ovog podneblja’’

Bijelopoljske džamije, njih 16, su pune, naročito u vreme teravija.

U okviru ramazanskih aktivnosti koje Islamska zajednica u Crnoj Gori sprovodi, u nedelju, 11. juna povodom dana Bedra Medžlis Islamske zajednice Bijelo Polje organizovaće predavanje Centru za kulturu, koje će održati savetnik crnogorskog reisa, hafiz Sulejman Bugari.

’’Ovo je njegova prva poseta našem medžlisu I zaista nam je drago da jedan čovek takvog renome, moći I uticaja na široke verničke mase pre svega uticaj ana čoveka bude naš gost’’ zaključio je Burdžović.

 

Senada Kalić

Podeli