Categories: Društvo

Ima li leka za ovu bolest?

Nigde u Evropi koja se borila protiv najvećeg zla 20. veka – fašizma i nacizma – se nije desilo od 1945. do danas da je neko od onih osvedočenih saradnika okupatora rehabilitovan

“Rehabilitaciono ludilo” u Srbiji se nastavlja. Svedoci smo sudskih presuda kojima se osvedočeni ratni zločinci, saradnici okupatora, rehabilituju i to samo zato sto su bili protiv komunista.

Piše: Meho Omerović

Umesto da se ponosimo svetle i herojske antifašističke borbe, da se sa pijetetom sećamo ogromnih žrtava koje su pale u toj istorijskoj pobedi nad fašizmom, mi u Srbiji se izgleda stidimo svoje slavne antifašističke i antinacističke istorije.

Greškom se proglašavaju dani kada je otpočela borba protiv okupatora a koju su, JEDINI, od prvog dana rata vodili partizani na čelu sa Titom.

Koketiranje i otvorena saradnja sa fašizmom danas se naziva patriotizmom a istinski pobednici se nazivaju ubicama!

Fašizam se proglašava legitimnom ideologijom a na ovaj način se rehabilituju ne samo saradnici fašista nego i sami fašizam!

Sramotne i skandalozne odluke viših sudova ne samo da iskrivljuju istorijske činjenice nego ponovo ubijaju nevine žrtve i nanose bol njihovim potomcima!

Obrazloženja pod kojima se rehabilituju osvedočeni i osuđeni ratni zločinci, verni saradnici okupatora od početka rata su u najmanju ruku cinična i vređaju zdrav mozak!

Obrazloženje prilikom rehabilitacije Draže Mihailovića koje je dao sudija Tresnjev , “da se sud nije rukovodio time da li je on počinio ratni zločin ili ne, već da li je imao FER I PRAVIČNO SUĐENJE” će ući u sramnu istoriju pravosuđa u Srbiji!

Nije teško da se složimo da ni u Nirnbergu niko nije imao fer i pravično suđenje, po toj logici, ali to ne znači da su oni bili nevini.

Nikome ne pada na pamet da pokreće proces rehabilitacije onih koji su tamo osuđeni. Naprotiv, nigde u Evropi koja se borila protiv najvećeg zla 20. veka – fašizma i nacizma – se nije desilo od 1945. do danas da je neko od onih osvedočenih saradnika okupatora rehabilitovan! Čak se nikada nije pokrenula ni nekakva polemička rasprava o tome kakvu su ulogu imali. Svima je jasno da Kvisling, Peten i njima slični NIKADA ne smeju biti rehabilitovani jer bi to značilo promeniti istoriju i izbrisati milione žrtava. To nikome tamo ne pada na pamet.

Samo se na žalost u Srbiji nastavljaju rehabilitacije. Osporavaju se žrtve, vređa dostojanstvo i produbljuju stare rane. I najnovije obrazloženje Višeg suda u Valjevu, prilikom rehabilitacije ratnog zločinca i četničkog komandanta Nikole Kalabića je nastavak prakse gde nas sve neko pokušava praviti ludim!

Kaže se između ostalog: “postupajući sudija je između ostalog utvrdio da je Kalabić ubijen u jednoj pećini blizu Valjeva, pa prema tome nije ni mogao da izda svog komandanta Dražu Mihailovića”.

Prosto da čovek ne poveruje!

Kakve veze ima ta njegova izdaja? Dakle – sud rehabilituje ratnog zločinca, zato što ON eto, sada po odluci Višeg suda, nije izdao svog komandanta. Za sud je važnije gde je on ubijen i da li je izdao Dražu nego kakve je zločine činio i za šta je osuđen! Sud ne interesuju zločini koje su počinili četnici Nikole Kalabića i on lično! Sud ne interesuje masakr u Vraniću, najstrašniji slučaj gde je pobijeno 67 dece, žena i staraca! Sud ne interesuju zločini u Kopljarima, Stragarima… Sud ne zanima ni otvorena saradnja sa Nemcima od početka rata i potpisani sporazumi o zajedničkoj borbi protiv partizana!?

Ovo je klasičan pokušaj da se antikomunizam izjednači sa antifašizmom.

Ima li našoj sramoti kraja!?

Ne možemo voditi državu u EU, koja je sazdana na temeljima antifašizma, prekrajujući evropsku istoriju, koketirati i veličati one koji su poraženi od te iste antifašističke Evrope!

Vinston Čerčil je po završetku rata izgovorio rečenicu koja najbolje odslikava šta se dešavalo u 2. svetskom ratu! Rekao je: “Svi znate kakav je moj odnos prema komunistima, ali oni su u najtežim trenucima bili na boljoj strani. I dali najveći doprinos u pobedi nad fašizmom i nacizmom”.

Kod nas se stvara atmosfera od udžbenika, dramskih serija, promena ulica, da su ne samo “postojala dva antifašistička pokreta”, nego se na svaki način pokušava izbeći izgovoriti i ime pokreta i onoga ko je komandovao istinskim antifašističkim pokretom od početka rata – partizana na čelu s Titom.

Ovakvim odnosom prema sopstvenoj istoriji najveću štetu nanosimo sami sebi i državi. Niko nas ne razume!

Kako rade naši sudovi uskoro bi mogli da budu rehabilitovani i ostali osuđeni ratni zločinci i saradnici okupatora, ali i Aleksandar Ler, Nedić, LJotić, Aćif efendija, Milan Aćimović, Dragi Jovanović, balisti, bugarski fašisti, ustaše i ostali, jer je i njima sudio “komunistički sud”.

Oni su svi zajedno imali jedan zajednički imenitelj – svi su od početka do kraja 2. svetskog rata bili saradnici Hitlera i služili mu! Ne bi sad bilo “pravedno”da ih razdvajamo kad su tako verno i odano sarađivali. Onda hajde lepo sve da ih rehabilitujemo a da sve njihove žrtve proglasimo za zločince!?

Očekujem da će Apelacioni sud vratiti dostojanstvo i pijetet Kalabićevim žrtvama i biti protiv zaborava i revizije istorije i da će poništiti ovu sramnu presudu!

U suprotnom nemojte da nas iznenade presude međunarodnih sudova ili onih u susednim državama. Ili je dozvoljeno komentarisati presude tuđih – a samo ne svojih sudova.

Autor je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Pravoslavni hrišćanski vernici proslaviće sutra Vaskrs

Patrijarh Porfirije služiće u ponoć vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, najavila je…

44 mins ago

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

4 hours ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

21 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

21 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

22 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago