Učenici i profesori obilježili maj, mjesec matematike

U novopazarskom Domu omladine održana je manifestacija posvijećena obilježavanju maja, mjeseca matematike.  Učenici i profesori iz novopazarskih škola pripremili su bogat program na štandovima i pokazali da je matematika itekako zanimljiva i pristupačna, ali i sastavni dio svakodnevnog života.

Predstavljen je program koji bi i one koji su imali slabije ocjene iz matematike oraspoložio i zainteresovao za ovaj predmet. Na štandovima u Domu omladine mogla se vidjeti Pitagorina teorema dokazana na trouglu napravljenom od oblande, zatim različite društvene igre koje unapređuju razmišljanje kao što su sudoku i origami, ali i mnoga tehnička i programerska dostignuća učenika. Posjetioci su vidjeli i nova sredstva u nastavi kada je matematika u pitanju ali se i upoznali sa zanimljivim i neobičnim brojevima kao što je broj “pi”, ili broj “gugol” po kome je najpoznatiji internet pretreživač dobio ime.

Uključivanjem u ovu manifetaciju učenici su pokazali da matematika itakako zanimljiv predmt, a koji je prisutan i u našaoj svakodnevnici, pa čak i u mogim zabavnim aktivnostima.

Ovo je šetsa godina od kako se održava  ova manifestacija. Osim Ekonomsko-trgovinske škole i  Gimnazije svoj štand na manifestaciji imala je i osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj.

Podeli