Društvo

Ugovori za 220 nezaposlenih

 

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru danas je organizovala svečanu dodelu ugovora nezaposlenim licima koja su konkurisala za programe zapošljavanja i stručnu praksu u ovoj godini. Ovi programi obuhvatili su 220 nezapsoslenih lica

Svečano uručivanje ugovora odnosi se na lica koja su konkurisala za subvencije za zapošljavanje nezasposlenih iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, subvencije za samozapošljavanje i stručnu praksu. Ukupno 220 lica za čije zapošljavanje je Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila 36 miliona i 467 hiljada dinara. Veliki broj ovih radnika ostaje kod poslodavaca i posle isteka obavezujućih ugovora.

“Prema nekim našim analizama negde trećina ovih radnika ostaju kao stalno zaposleni kod poslodavaca. Ali poslodavac novcem koji dobija kroz subvencije unapređuje svoju proizvodnju i stvara uslove za dalje zapošljavanje”, kaže direktor Filijale NSZ Novi Pauzar, Fahrudin Đekić.

Ugovore je korisnicima uručio generalni director NSZ Srbije Zoran Martinović. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac koji je istakao dobru saradnju sa NSZ i zanačaj svakog novog radnog mesta.

Subvencijama za zapošljavanje nezaposlenih lica  iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima uključeno je 46 poslodavaca koji su zaposlili 58 radnika. Iznos uloženih sredstva je 11miliona i 600 hiljada dinara. Subvencijama za samozapošljavanje raspoloživim sredstvima od  10 miliona i 80 hiljada dinara omogućeno je pokretanje sopstvenog biznisa za 56 nezaposlenih lica . Najveći broj je onih koji su završili školovanje i do posla mogu da dođu tek posle obavljene stručne prakse. Njih 106 praksu će obaviti kod 72 poslodavca koji su, to je pokazala praksa prethodnih godina, spremni da zadrže one koji se pokažu kao dobri radnici.

Podeli