Društvo

Počelo renoviranje Odeljenja za plućne bolesti

Na Pneumoftiziološkom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru počeli radovi na detaljnoj rekonstrukciji zgrade, projektovane pre 60 godina. Sredstva u iznosu od 10 i po miliona dinara za realizaciju projekta, obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, a svi radovi bi trebalo da budu završeni u roku od dva meseca.

Stolarija, podovi, mokri čvorovi, krovna konstrukcija, elektroinstalacija, komunalna infrastruktura – sve to obuhvata projekat detaljne rekonstrukcije zgrade Pneumoftiziološkog odeljenja u Novom Pazaru.

‘’Mi se trudimo, menadžment Opšte bolnice da nivo zdravstvene zaštite podignemo na veći stepen, i mnogo toga smo uradili za ove 4 godine’’, kaže director Opšte bolnice, doktor Mirsad Đerlek. On ističe da konkretno na Odeljenju za plućne bolesti ništa ozbiljnije nije urađeno već decenijama, te da će se ovim projektom novopazarska bolnica približiti svom glavnom cilju da postane jedna od najboljih regionalnih bolnica u Srbiji.

‘’Ovo je istorijski dan za Pneumoftiziološku službu. Od 1950. godine do danas nisu rađeni ovako detaljni radovi u smislu renoviranja i unapređnja smeštajnih uslova na ovom odeljenju’’, ističe načelnica Pneumoftiziološkog odeljenja u Novom Pazaru, doktorka Hedija Alibašić. Ona kaže da se ovom rekonstrukcijom, u jednom delu zgrade obezbeđuju kompletni, zakonom propisani uslovi za izolaciju najtežih plućnih bolesnika.

Firma Ikan Company u ovom slučaju nije samo izvođač radova već i donator ugradnje lifta, koji ranije u ovom objektu nije postojao. Direktor firme Sanel Zejnelović kaže da je i on lično bio svedok različitih situacija kada se pacijenti muče prilikom dolaska u bolnicu, te da ga je to motivisalo da obezbedi takvu donaciju. Zejenlović ističe I da je zadovoljan dinamikom započetih radova koji će, naglašava, biti završeni u predviđenom roku, do 30 juna.

Redukovani uslovi rada, dok traje renoviranje, ne isključuju i adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijenata, kažu lekari. Oni mole građane da imaju razumevanja I strpljenja dok se ne steknu uslovi za redovan, unapređen sistem rada.

S.Lj.

Podeli