Društvo

Ravnopravnost – naš cilj

 

Svake godine, u trećoj nedelji maja, obeležava se Međunarodna nedelja borbe protiv distrofije. Ove godine obeležavanje je pod sloganom „Ravnopravnost–naš cilj“. Udruženje osoba sa invaliditetom „Živeti zajedno“ u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj banji organizovalo je danas ovim povodom šahovski turnir.

Cilj obeležavanja Međunarodne nedelje borbe protiv distrofije je podizanje svesti javnosti o pravima i mogućnostima, kao i problemima sa kojima se suočavaju osobe obolele od progresivnih neuromišićnih bolesti. Učesnici današnjeg šahovskog turnira u Novopazarskoj banji bili su članovi udruženja „Živeti zajedno“, radnici Specijalne bolnice i članovi Društva paraplegičara u Novom Pazaru.

Neuromišićne bolesti javljaju se u preko 600 različitih oblika  i spadaju u progresivne, nasledne, neizlečive i retke bolesti nepoznatog uzroka nastajanja. U Srbiji je registrovano perko 1800 osoba obolelih od ove bolesti. Sumnja se da je ova brojka i daleko veća. Najčešće se radi o deci i mladim ljudima jer se bolest inače javlja  u detinjstvu.

Osobe obolele od distrofije čine značajan deo populacije, a kvalitet njihovog života zavisi i od adekvatne društvene podrške kroz odgovarajuće službe, koje se bave njihovim potrebama kako bi im bilo omogućeno  puno učešće u društvu.

Podeli