Društvo

Nova zanimanja u Školi za dizajn

Od naredne školske godine u Školi za dizajn tekstila i kože mogu se školovati i budući likovni tehničari kao i tehničari dizajna grafike. Pored postojećih: tekstilstva i kožarstva, i geodezije i građevinarstva, novoformirano područje rada, pod nazivom ”kultura, umetnost i javno informisanje” budućim srednjoškolcima nudi 20 slobodnih mesta. Prijava za upis je u toku i traje do ponedeljka, 22.maja.

Likovni tehničar je zanimanje koje obrazuje učenike u oblasti poznavanja savremenih medija vizuelnog izražavanja i osnovnih likovnih disciplina, a tehničar dizajna grafike je obrazovni profil koji školuje učenike za likovno grafičko izražavanje i ostvarivanje kvaliteta u savremenoj vizuelnoj komunikaciji, kao što je osmišljavanje vizuelnog identiteta.

”Ovo su smerovi koji su namenjeni za talentovane đake. Odeljenje broji 20 učenika, a mi upisujemo po 10. Pravimo jedno kombinovano odeljenje sa zajedničkim opšteobrazovnim predmetima, a stučne predmete radiće po grupama. To dovoljno govori koliko će biti kvalitetna nastava”, kaže direktor Škole za dizajn teksila i kože Meho Camović.

Za nova zanimanja zainteresovani su i osmaci iz škole Rifat BurdževićTršo, koji su, u danima otvorenih vrata, posetili Školu za dizajn.

”Mnogo mi je drago što su otvoreni ovi novi smerovi, koji mogu da nam obezbede i bolju budućnost, a sama Škola za dizajn mi se posebno sviđa”, kaže učenica osmog razreda OŠ Rifat Burdžević Tršo Amina Dacić.

”Mislila sam da to nije nešto, ali kad sam videla školu i kada su nam objasnili sve, mnogo mi svidelo i razmisliću o tome da ovde nastavim školovanje”, kaže buduća srednjoškolka Belma Melajac.

Direktor Camović kaže da za nove obrazovne porfile u školi već postoji nastavni kadar ali i da su moguća i nova zaposlenja. Očekuje i veliko interesovanje učenika.

U bližem okruženju umetničke škole postoje u Kraljevu i Užicu.

S.Lj.

Podeli