Categories: Društvo

Nova zanimanja u Školi za dizajn

Od naredne školske godine u Školi za dizajn tekstila i kože mogu se školovati i budući likovni tehničari kao i tehničari dizajna grafike. Pored postojećih: tekstilstva i kožarstva, i geodezije i građevinarstva, novoformirano područje rada, pod nazivom ”kultura, umetnost i javno informisanje” budućim srednjoškolcima nudi 20 slobodnih mesta. Prijava za upis je u toku i traje do ponedeljka, 22.maja.

Likovni tehničar je zanimanje koje obrazuje učenike u oblasti poznavanja savremenih medija vizuelnog izražavanja i osnovnih likovnih disciplina, a tehničar dizajna grafike je obrazovni profil koji školuje učenike za likovno grafičko izražavanje i ostvarivanje kvaliteta u savremenoj vizuelnoj komunikaciji, kao što je osmišljavanje vizuelnog identiteta.

”Ovo su smerovi koji su namenjeni za talentovane đake. Odeljenje broji 20 učenika, a mi upisujemo po 10. Pravimo jedno kombinovano odeljenje sa zajedničkim opšteobrazovnim predmetima, a stučne predmete radiće po grupama. To dovoljno govori koliko će biti kvalitetna nastava”, kaže direktor Škole za dizajn teksila i kože Meho Camović.

Za nova zanimanja zainteresovani su i osmaci iz škole Rifat BurdževićTršo, koji su, u danima otvorenih vrata, posetili Školu za dizajn.

”Mnogo mi je drago što su otvoreni ovi novi smerovi, koji mogu da nam obezbede i bolju budućnost, a sama Škola za dizajn mi se posebno sviđa”, kaže učenica osmog razreda OŠ Rifat Burdžević Tršo Amina Dacić.

”Mislila sam da to nije nešto, ali kad sam videla školu i kada su nam objasnili sve, mnogo mi svidelo i razmisliću o tome da ovde nastavim školovanje”, kaže buduća srednjoškolka Belma Melajac.

Direktor Camović kaže da za nove obrazovne porfile u školi već postoji nastavni kadar ali i da su moguća i nova zaposlenja. Očekuje i veliko interesovanje učenika.

U bližem okruženju umetničke škole postoje u Kraljevu i Užicu.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

13 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

13 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

13 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

23 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

1 day ago