DruštvoPolitika

Izgradnja auto-puta od marta naredne godine

Radovi na koridoru 11od Preljine do Požege, trebalo bi da počnu 1.marta 2018.godine, a rok za njihov završetak je 1.septembar 2020.godine – dogovoreno je na Forumu svetskih lidera u Pekingu. Kako je zvanično saopšteno, tamo su potpisani memorandumi o saradnji sa kineskom firmom koja će graditi dve deonice auto-puta prema Crnoj Gori: od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine 140 kilometara.

Auto – put do Crne Gore, od Preljine preko Požege, Arilja, Ivanjice, Duge Poljane, pa sve do srpskocrnogorske granice u Boljarima imaće pun profil, sa šest traka; 51 tunel dužine oko 50 kilometara i 97 mostova dužine 20 kilometara. Radovi na prvoj deonici, od Preljine do Požege trebalo bi da počnu 1.marta naredne godine, a rok za njihov završetak je 1.septembar 2020. U drugoj fazi, kako se najavljuje, gradiće se deonica od Požege do Boljara i granice sa Crnom Gorom.

Detalje ovog značajnog infrastrukturnog projekta, čija vrednost, prema prvim procenama premašuje 2 milijarde evra, dogovorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom drugog dana posete Pekingu, kada su, kako je zvanično saopšteno, potpisani i memorandumi o saradnji sa kineskom firmom “Čajna roud i bridž korporejšn” (CRBC).

Kinezi su, podsetimo, na Koridoru 11 već radili na gradnji autoputa Ljig-Preljina u dužini od 40 kilometara, a prema najavama, u novembru ove godine u saobraćaj će biti pušten i ceo potez od Obrenovca do Preljine ukupne dužine 102 kilometra.

Premijer Aleksandar Vučić je, posle potpisivanja sporazuma sa kineskom firmom, izjavio da Srbiju  čekaju najteži zadaci u razvoju i modernizaciji.

‘’Očekuje nas izgradnja puteva, mostova i pruga, a kineske kompanije su se pokazale kao prirodni saveznik za izgradnju infrastrukture. Veoma smo zadovoljni našom dosadašnjom saradnjom i očekujemo još bolje rezultate u budućnosti – istakao je Vučić, dok je predstavnik kineske firme rekao da njegova kompanija izuzetno ceni saradnju sa Srbijom  te da se nada da će imati što više projekata.

S.Lj.

Podeli