Categories: DruštvoPolitika

Izgradnja auto-puta od marta naredne godine

Radovi na koridoru 11od Preljine do Požege, trebalo bi da počnu 1.marta 2018.godine, a rok za njihov završetak je 1.septembar 2020.godine – dogovoreno je na Forumu svetskih lidera u Pekingu. Kako je zvanično saopšteno, tamo su potpisani memorandumi o saradnji sa kineskom firmom koja će graditi dve deonice auto-puta prema Crnoj Gori: od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine 140 kilometara.

Auto – put do Crne Gore, od Preljine preko Požege, Arilja, Ivanjice, Duge Poljane, pa sve do srpskocrnogorske granice u Boljarima imaće pun profil, sa šest traka; 51 tunel dužine oko 50 kilometara i 97 mostova dužine 20 kilometara. Radovi na prvoj deonici, od Preljine do Požege trebalo bi da počnu 1.marta naredne godine, a rok za njihov završetak je 1.septembar 2020. U drugoj fazi, kako se najavljuje, gradiće se deonica od Požege do Boljara i granice sa Crnom Gorom.

Detalje ovog značajnog infrastrukturnog projekta, čija vrednost, prema prvim procenama premašuje 2 milijarde evra, dogovorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom drugog dana posete Pekingu, kada su, kako je zvanično saopšteno, potpisani i memorandumi o saradnji sa kineskom firmom “Čajna roud i bridž korporejšn” (CRBC).

Kinezi su, podsetimo, na Koridoru 11 već radili na gradnji autoputa Ljig-Preljina u dužini od 40 kilometara, a prema najavama, u novembru ove godine u saobraćaj će biti pušten i ceo potez od Obrenovca do Preljine ukupne dužine 102 kilometra.

Premijer Aleksandar Vučić je, posle potpisivanja sporazuma sa kineskom firmom, izjavio da Srbiju  čekaju najteži zadaci u razvoju i modernizaciji.

‘’Očekuje nas izgradnja puteva, mostova i pruga, a kineske kompanije su se pokazale kao prirodni saveznik za izgradnju infrastrukture. Veoma smo zadovoljni našom dosadašnjom saradnjom i očekujemo još bolje rezultate u budućnosti – istakao je Vučić, dok je predstavnik kineske firme rekao da njegova kompanija izuzetno ceni saradnju sa Srbijom  te da se nada da će imati što više projekata.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

10 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

10 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

10 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

21 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

1 day ago