Društvo

Svi građani Srbije će u naredna dva meseca dobiti nove zdravstvene kartice

Svi građani Srbije, koji su podneli zahtev dobiće novu zdravstvenu karticu u naredna dva meseca. Da li je njihova kartica proizvedena ili ne građani mogu proveriti u filijali fonda za zdrtavstveno osiguranje ili putem sajta.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je aktivirao elektronski servis za proveru statusa proizvodnje zdravstvenih kartica. „Da bi osigurano lice dobilo povratnu informaciju o statusu proizvodnje zdravstvene kartice, potrebno je da unese svoj LBO broj i da klikne na dugme ““Proveri””. Svi građani Srbije će kako su rekli u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, nove zdravstvene kartice dobiti u naredna dva meseca.

U bazi  filijale fonda za zdravstveno osiguranje Novi Pazar je  132.884 osiguranika . Njih 111.416 podnelo je  zahteve za izdavanje novih  kartica u toku 2016.godine.  Oni koji to do sada nisu učinili mogu podneti zahtev za izdavanje kartica  u narednom periodu.

“Ukoliko ne podnesu zahtev  i nemaju  potvrdu, a ni overenu zdravstvenu knjižicu neće moći da ostavre pravo na zdravstveno osiguranje”, kaže savetnik direktora za informisanje Nemanja Velikić.

Da li je njihova kartica proizvedena građani mogu dobiti informacije na šalterima filijala zdravstvenog osiguranja  u gradovima u kojima žive ili putem sajta.

“Da bi osigurano lice dobilo povratnu informaciju o statusu proizvodnje zdravstvene kartice, potrebno je da unese svoj LBO broj i proveri da li je kartica proizvedena, ukoliko jeste  tada mogu otići u svoju filijalu da preuzmu novu zdravstvenu knjižicu”, rekao je Velikić.

Svi građani bi trebalo da dobiju kartice u naredna dva meseca

“Skoro 4 miliona zahteva podnetih imamo tokom 2016.godine . Sam proces proizvodnje u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca traje dugo zbog objektivnih tehničkih razloga. Kapacitet proizvodnje je 700.000 kartica mesečno. Svi zahtevi, koji su podneti, a kompletni naši osiguranici ne moraju da brinu dobiće svoje zdravstvene kartice. Očekujemo da se ceo postupak završi u naredna dva meseca.  Osiguranici, svoje pravo na zdravstvenu zaštitu ostvarajuju isključivo  na osnovu plaćenih doprinosa. Dakle, ni stari obrazac, ni nova knjižica nisu garancija da ćete ostvariti zdravstvenu zaštitu ukoliko doprinosi nisu izmireni. Građani, koji imaju izmirene obaveze prema zdravstvenom osiguranju neće biti vraćeni ni sa jednog šaltera u Srbiji”, dodao je Velikić.

Od ukupno 6 800.000, koliko u Srbiji ima zdravstvenih osiguranika, samo 400.000 građana nije zahtev za izdavanje nove knjižice.

S.Redžepefendić

Podeli