Društvo

Koliko košta matursko veče?

U sveprisutnijem virtuelnom svijetu, čini se da se osjećaj za istinsko lijepoo gubi. Sve postaje dio Facebook-a, Instagrama, Live-a, Story-a. Uživanje u istinski lijepom trenutku koji će se, pa i decenijama kasnije  prepričavati , čini se da sve više blijedi. U želji da se maturskim večerima vrati istinski sjaj, i ona iskrena poenta, apeluju svi, direktori škola, roditelji pa i sami kreatori i prodavci haljina i svečanih toaleta. Svaki roditelj želi da svom djetetu pruži ono najbolje, te da baš njihovo dijete te večeri blista i pamti kao najljepše. No, pretjeruju li i maturanti u svojim željama ali roditelji ui ispunjavanju istih?

Svi žele izgledati lijepo na maturskoj večeri, maturanti, a posebno maturantkinje. Čini se da cijena nije važna, ali je važna dominantnost, isticanje i rivalitet u svemu. Dizajnerka Amina Hasanbegović ističe da mlade Novopazarke iz godine u godinu sve više kristališu svoj lični stil, da je potražnja za što unikatnijim haljinama veća iz godine u godinu.

Odijela u kompletu mogu se naći po različitim cijenama , od 13.380 do 18.000 dinara, košulje po cijeni od 1490 do 3.300, a kravate su oko 1000 dinara . Sve to skupa košta oko 20.000 dinara , plus cipele koje koštaju od 3.500 do 10.000 dinara, pa i više. Za djevojke, matursko veče još je i skuplje jer treba dodati šminkanje, feniranje, ali i unikatne toalete. Prodavci potvrđuju da postoji veliko interesovanje za maturske haljine, koje su unikatne, od 4.800 do 30.000 dinara. Pantalone su od 3.800 do 4.500, a sakoi oko 7.200.

Apeli za dostojanstvenu matursko veče stižu sa svih strana. Ma koliko kod nekih drugih pompezna bila ta maturska noć, apel je profesora , roditelja, ali nosilaca  modne industrije da maturanti upravo taj test zrelosti polože sa najvećom ocjenom.

 

Irma Hodžić

Podeli