DruštvoKultura

Promovisana nova knjiga poezije Hajra Ikića

„ Zavičajna surla na nebeskom ekranu “ naziv je nove zbirke pjesama, Hajra Ikića, koja je promovisana u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“.  O knjizi i stvaralaštvu autora govorili su profesor dr. Sead Šemsović, profsor dr. Rdžep Škrijelj i književnik Nedžib Vučelj.

Riječ je o knjizi poezije za najmlađe koja je utemeljena u pedagoškom iskustvu autora tokom njegovog rada  kao učitelja, a koja izražava ljubav prema zavičaju i djetinjstvu u njemu.  Čitava knjiga je svojevrsna  slika u stihovima što se vidi iz samog naslova „ Zavičajna surla na nebeskom ekranu“.

Brdo u naselju Hodževo autora knjige ali i djecu iz tog mjesta u Novom Pazaru podsjeća na slona sa sipruženom surlom i kao takvo je svojevrsna asocijacija brojnim generacijama na najljepše dane u djetinjstvu, na druženja, na maštanja, ali i prva ozbiljna pitanja o životu.

Tokom promocije više puta je istaknuto da poezija Hajra Ikića zasiguno zaslužuje da se nađe udžbenicima na bosanskom jeziku i čitankama koje predstavljaju  zavičajnu i književnost za najmlađe.

Podeli