Politika

Erdogan Vučiću: Prvo da posetite Tursku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Turski šef države pozvao je Vučića da po stupanju na predsedničku dužnost Turska bude prva zemlja koju će posetiti. Vučić i Erdogan razgovarali su o ekonomskoj saradnji dve zemlje i situaciji u regionu, kao i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Premijer Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja turskih investitora, kao i zbog širenja postojećih kapaciteta kompanija koje već posluju u Srbiji. On je istakao da su ekonomski odnosi dve zemlje sve bolji, i da je neohodno raditi na održavanju tog trenda. Premijer je Erdoganu zahvalio što podstiču turske kompanije da svoj kapital investiraju u Srbiji.

– Srbija je veoma važna za mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana i, ako nemamo zajedničke granice, mi smatramo Srbiju susedom. Imamo veoma dobre odnose, ali se nadam da ćemo tu saradnju proširiti na svim poljima – istakao je Erdogan.

On je uputio i zvaničan poziv premijeru Vučiću da odmah po preuzimanju predsedničke funkcije, poseti Tursku. Erdogan je istakao da će ta poseta doprineti razvoju odnosa dve zemlje na najvišem nivou.

– Mi podstičemo naše komapnije da investiraju u Srbiji, vidimo da te investicije rastu – zaključio je Erdogan.

On je zahvalio premijeru Vučiću što podržava turske kompanije u Srbiji i naglasio da bi trebalo raditi više na zajedničkim infrastrukturnim projektima poput aerodorma “Lađevci” u Kraljevu i autoputa Tutin-Novi Pazar-Sjenica.

Ovom prilikom dogovoreno je i potpisivanje sporazuma o punoj slobodi trgovinskih odnosa između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, što bi trebalo da se desi narednih meseci u Beogradu.

Srpska delegacija na čelu sa Vučićem boravi do 17. maja u Pekingu, gde učestvije na forumu “Jedan pojas, jedan put”.

Izvor: Blic

Podeli