Kultura

Smotra bošnjačkih narodnih igara

Tradicionalno, i ove godine u koncertnoj dvorani novopazarskog Kulturnog centra, na Dan bošnjačke nacionalne zastave, održana je Smotra bošnjačkih narodnih igara. Osim folklornih ansabala iz Sandžaka, predstavila su se i kulturno-umetnička društva iz zemalja regiona. Organizator Smotre je Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Kulturnim centrom Novi Pazar. 

Na ovogodišnjoj Smotri bošnjačkih narodnih igara, 11.maja na Dan bošnjačke nacionalne zastave, raznovrsnim koreografijama predstavili su se sandžački ali i folklorni ansambli iz zemalja regiona. Smotru je otvorio Gradski folklorni ansambl Novi Pazar nakon kojeg je nastupio ansambl OŠ Desanka Maksimović, kao višestruki učesnik Festivala stvaralaštva mladih. Potom su se, spletom bošnjačkih igara publici u Novom Pazaru predstavila kulturno-umetnička društva iz Tutina, Sjenice, Brčkog, Rožaja, Prištine, Bujanovca i Skoplja. Svojim nesvakidašnjim nastupom i uigranošću, prisutne je posebno oduševio ansambl iz Prištine. Publika ih je darovala najdužim aplauzom i ovacijama.

Pored organizatora iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća, (vijećnika, kandidata za vijećnike, članova predsedništva i samog predsednika vijća Sulejmana Ugljanina) ovogodišnjoj Smotri prisustvovali su i saradnici Bošnjačkog nacionalnog savta: predstavnici OEBS-a, zatim Rijaseta Islamske zajednice Srbije, muftija sandžački Hasib Suljović, narodni poslanik Enis Imamović, ministar u Vladi Makedonije Bejdžan Ilijas. Prisutni su bili i brojni predstavnici saveta nacionalnih manjina u Srbiji kao što su: bugarska, bunjevačka, vlaška, egipatska; predstavnici mađarske nacionalne manjine, rumunske, rusinske, slovačke, hrvatske, makedonske, albanske, aškalijske, romske, crnogorske nacionalne manjine, kao i Saveza jevrejskih opština Srbije.

Među zvanicama su bili i predsednici opština Sjenica i Tutin, Hazbo Mujović i Šemsudin Kučević, a isprd Gradske uprave Novog Pazara, pomoćnici gradonačelnika Nihad Hasanović i Faruk Suljević, predsednica Skupštine Ifeta Radončić, te direktori javnih preduzeća i ustanova, direktori osnovnih i srednjih škola, predstavnici nevladinih organizacija i građani.

S.Lj.

Podeli