Kultura

Bošnjačka kultura u novopazarskom muzeju

Od sredine 20.veka savremena nošnja počela je da potiskuje tradicionalnu, poslednjih decenija sve intenzivnije, pa je Muzej Ras u Novom Pazaru  postao jedino od retkih mesta koje baštine bošnjačku materijalnu kulturu i svedoče o tradiciji i običajima davnih vremena na našim prostorima.

Bošnjačka kultura i tradicija, u periodu od 18. do 20. veka, ogleda se u sobi na Etnološkom odeljenju novopazarskog muzeja. Osim svakodnevnih kućnih predmeta, u njoj se čuvaju i vrlo vredni primerci nekadašnjih odevnih predmeta.

”Oni koji prvi put uđu u ovaj muzej oduševe se, naročito kada vide etnografske predmete, odnosno etnološko odeljenje, i naročito oni koji se prvi put susreću sa bošnjačkom kultuom”, kaže etnološkinja i kustoskinja Muzeja Ras, Muradija Kahrović Jerebičanin.

U vitrinama se mogu videti: dimije, jeleci, miltani… ukrašeni, sasvim posebnim, prelepo izvezenim, zlatovezom. Eksponati sa zlatovezom na platnu iz 19.veka, najčešće sa cvetnim motivima i bez naličja, zapravo su i najvredniji etnografski eksponati novopazarskog muzeja.

”Zlatovez je umetnički rad, naročito u bošnjačkoj kulturi. Žene su bile ustvari pravi umetnici. Radile su taj vez, gde nije bilo naličja. Kada gosti dođu ovde, oni se oduševe najviše zlatovezom. I nisu tu samo žene, i imuškarci su bili vešti zlatovesci. Oni su radili onaj najteži zlatovez na gornjim delovima ženske nošnje, na jelecima”, kaže Kahrović Jerebičanin.

Muzej je otkupljivao predmete za svoju zbirku, a prvi muzejski eksponati iz bošnjačke kulture predstavljaju poklon starih gradskih porodica, koje su bile vrlo svesne značaja takvog poklona za buduća pokolenja.

S.Lj.

Podeli