DruštvoPolitika

Češka nastavlja finansiranje razvojnih projekata

Tokom radne posete Sandžaku ambasadorka Češke Republike Ivana Hlavsova sastala se danas sa predstavnicima Gradske uprave u Novom Pazaru. Nakon što se upoznala sa aktuelnom društveno-političkom situacijom u gradu, Hlavsova je najavila da će Češka nastaviti finansiranje regionalnih razvojnih projekata.

U razgovoru sa predstavnicima Uprave grada, ambasadorka Češke Republike, Ivana Hlavsova upoznala se aktuelnom situacijom u Novom Pazaru, gradu u kojem se, kako kaže, i tokom zvanične posete osća kao da je među svojim prijateljima.

”Češka Republika dugoročno finansira razvojne projekte u Sandžaku. Najveći je laboratorija za testiranje mleka, sa sedištem u Sjenici, ali za sve tri opštine, i imamo druge manje projekte”, rekla je Hlavsova.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović istakao je da je, kada se sumiraju rezultati, i dosadašnja saradnja sa Ambasadom Češke na zavidnom nivou.

”U jednom prijateljskom razgovoru smo sumirali rezultate. Češka je značajna sredstva uložila u pokretanje i rad Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede u Sjenici. Zahvalni smo ima za saradnju sa našom razvojnom agencijom SEDA, za formiranje agro klastera i konkretnoj pomoći poljoprivrednicima”, rakao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

Dugoročno, osim finansiranja razvojnih projekata, Ambasada Češke će, kako je najavljeno, nastaviti i realizaciju programa malih, lokalnih projekata, u sklopu kojeg se, svake godine izdvajaju sredstva za realizaciju barem po jednog takvog  projekta.

S.Lj.

Podeli