Društvo

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja borcima narodnoslobodilačkog rata, predstavnici Saveza boraca, Vojske Srbije, Policije i Grada Novog Pazara obilježili su 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Na ovaj način predstavnici SUBNORA su podsetili javnost na stradanja ali i doprinos građana Novog Pazara u narodnooslobodilačkom ratu.

Bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke potpisana je 9. maja u Berlinu, 1945. pa se taj dan u svijetu ali i kod nas obilježava kao Dan podjede nad fašizmom. Ovaj historijski datum u Novom Pazaru obilježen minutom ćutanja za poginule borce i žrtve Drugog svjetskog rata ali i polaganjem vijenaca na spomen obilježja boraca.  Ovim je obilježena  72. godišnjica od kako je su vojnici fašitičke Nemačke položili oružje, što je dovelo do kraja Drugog svjetskog rata.

Čestitajući svim građanima Dan pobjede nad fašizmom, predsednim SUBNOR u Novom Pazaru, Hafiz Zenunović, rekao je da su narodi u republikama SFR Jugoslavije pretrpjeli  najviše ljudskih i matreijalnih gubitaka  tokom borbe za oslobođenje, ali da su veliki doprinos borbi dali i borici sa područja Sandžaka.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru  budući da označava prijelomni trenutak u kome je definisan izgled evropske budućnosti. Tako se od 1986. godine obelježava se i kao Dan Evrope.

Podeli