Društvo

Novopazarski most od špageta

Most napravljen samo od špageta i lijepka, težak 1 kg 300 gr, izdržljivost 86 kg kilograma opterećenja!  Iako zvuči  skoro pa nevjerovatno, kada ovakav most naprave studenti novopazarskog Građevinskog fakulteta, onda je to itekako moguće.

Na međunarodnom takmičenju u gradnji mostova od špageta u Mariboru, na kojem je ove godine učestvovala 41 ekipa iz devet zemalja, pobijedili su mariborski studenti, dok su studenti Građeviskog fakulteta  iz Novog Pazara osvojili visoko drugo mjesto.

Kako je istakla predsjednica Skupštine Novog Pazara, Ifeta Radončić, grad Novi Pazar je grad mladih i uspješnih, te dodaje da će grad Novi Pazar u okviru svojih mogućnosti doprinijeti što boljem napredovanju ovih mladih ljudi, te dodaje da je zadovoljstvo vidjeti na društvenim mrežama  ali  i u medijima, da ovakvi projekti i ovakvi primjeri dolaze upravo iz Novog Pazara.

Takmičari u gradnji mostova su mogli da koriste samo špagete i lijepak, a izdržljivost konstrukcije proverava se na više tačaka.Iako zvuči čudno, konstrukcije od tjestenine mogu izdržati veću težinu nego što misle laici.

Takmičenje koje su pre osam godina pokrenuli studenti mariborskog fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno i međunarodno, a ove godine se odazvala 41 ekipa mladih iz Bosne i Hercegovine, Češke, Egipta, Hrvatske, Latvije, Poljske, Slovenije, Srbije i Turske.

Irma Hodžić

Podeli