Društvo

Uspori i sačuvaj živote

Četvrta Svetska nedelja bezbednosti na putevima, koja se obeležava  od 8. do 14. maja pod sloganom “Uspori i sačuvaj živote”, biće posvećena brzini i opasnostima koje ona sa sobom nosi, kao i aktivnostima i merama koje treba preduzeti kako bi se umanjio ovaj vodeći rizik od smrti i povreda u saobraćaju. Svake godine u svetu1,25 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama na putevima, a između 20 i 50 miliona zadobije lakše ili teže povrede.

Povrede u saobraćaju se mogu sprečiti. Smanjenje prosečne brzine od samo 5 procenata može dovesti do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima i za čitavih 30 procenata, i spasiti brojne živote. Ukoliko bi države usmerile pažnju samo na ovu ključnu opasnost, putevi bi postali mnogo bezbedniji, kako u pogledu sačuvanih života, tako i u povećanju broja onih koji pešače ili voze bicikle, sa dugoročnim pozitivnim efektima po zdravlje.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da je prevelika ili neprilagođena brzina osnovni uzročnik skoro svakog trećeg smrtnog ishoda u saobraćajnim nezgodama širom sveta.U Evropi gotovo 50 odsto poginulih čine ranjivi učesnici u saobraćaju – pešaci, biciklisti ili motociklisti.

Brojne studije ukazuju da se u proseku između 40 i 50 odsto vozača ne pridržava propisanih ograničenja brzine. I za Novi Pazar važi da je brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda. Vozači muškog pola, mladi vozači ili oni pod uticajem alkohola češće učestvuju u saobraćajnim nezgodama izazvanim neodgovarajućom brzinom.

Samo 47 zemalja u svetu primenjuje ograničenje brzine u urbanim sredinama od 50 kilometara na čas ili manje, i omogućava lokalnim vlastima da dodatno smanje ovo ograničenje u zoni škole, stambenim ili poslovnim zonama.

Potrebni su veliki napori na nacionalnom nivou kako bi se zaštitili svi učesnici u saobraćaju, a iskustva zemalja koje su smanjile broj poginulih u saobraćaju ukazuju da je upravo rešavanje problema prekomerne ili neprilagođene brzine jedna od ključnih stvari u poboljšanju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Globalna nedelja bezbednosti na putevima Ujedinjenih nacija, koja će biti obeležena u periodu 8-14. maja 2017. godine pod sloganom “Uspori i sačuvaj živote“, biće posvećena brzini i opasnostima koje ona sa sobom nosi, kao i aktivnostima i merama koje treba preduzeti kako bi se umanjio ovaj vodeći rizik od smrti i povreda u saobraćaju.

Podeli