Društvo

Sindikalnom saradnjom do poboljšanja položaja radnika

Predstavnici Memur sen sindikata iz Republike Turske na svojoj ruti po Balkanu a u  kojoj se susreću i razgovaraju sa partnerskim sindikalnim organizacijama posjetili su i Novi Pazar, te se susreli i sa predstavnicima prijateljskog Saveza samostalnih sindikata. U Gradskoj upravio primio ih je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević, te sa njima razgovarao o načinima pomoći Grada u zajedničkim projektima.

“Prava radnika ne mogu imati granice, prava radnika nemaju boju kože, vjeru i nacionalnu pripadnost i zato sva sindikalna udruženja u regionu moraju imati međusobnu saradnju. Mi smo osuđeni da podržavamo jedni druge, zbog toga smo i danas u Novom Pazaru. Juče smo bili u Beogradu, a sutra smo planirali posjetu Podgorici i njihovim sindikalnim udruženjima. U sklopu naše posjete zemljama Balkana planiramo posjetu još i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Žao mi je što nisam mogao da upoznam gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca koji je bio odsutan zbog smrtnog slučaja u porodici, ali sam pomoćniku gradonačelnika Faruku Suljeviću preneo selame više od milion članova sindikata. Želim da vas obavjestim da ćemo uspostaviti saradnju sa sindikalnim organizacijama u vašem gradu i da ćemo probati da realizujemo nekoliko projekata koji se tiču zaštite prava radnika i njihovog boljeg položaja u društvu”, rekao je predsjednik Memur sen konfederacije Ali Yalćin.

Sindikat Memur sen ove godine obilježava 25 godina postojanja Sindikata prosvjetnih radnika Turske koji je ujedno i najveći sindikat u toj zemlji. Predstavnici sindikata Srbije i grada Novog Pazara boravili su u Turskoj tako da je ovo uzvratna posjeta Memur sen sindikata.

A.Ni.

Podeli