DruštvoPolitika

Omerović čestitao Dan pobede nad fašizmom

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerovic, čestitao je građanima Srbije Dan pobede nad fašizmom.  On je ujedno osudio praksu rehabilitacije zločinaca i istakao da se na taj način žrtve ponižavaju i ponovo ubijaju, a da sve to može dovesti do podela na nacionalnoj osnovi.

“Čestitajući građanima Srbije ovaj veliki dan moramo uvek da se sećamo onih koji su nam doneli slobodu i onih  koji su dali svoje živote.

Ovaj dan je i veliki praznik za sve nas jer sa ponosom možemo da se setimo doprinosa koji smo dali u borbi protiv fasizma, najvećeg zla 20. veka,” rekao je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, u saopštenju.

“Na žalost i danas postoje oni koji bi da ponište istorijski doprinos jedinog istinskog antifasistickog pokreta- partizanskog,  i da izjednace žrtve sa zločincima.

Postupci rehabilitacije osvedocenih  ratnih zlicinaca i pretvaranje saradnika okupatora u antifasiste su postali praksa.

Stiče se utisak da rehabilitacija nema granica, što je ohrabrilo sledbenike i potomke notornih fašista i kvislinga, koji ne samo da su bili u službi okupatora nego su mu i idejno pripadali, da pokrenu postupak njihove rehabilitacije.

Osporavaju se žrtve, produbljuju se stare rane, a sve to može dovesti i do oživljavanja podela na nacionalnoj osnovi,” kaže se u saopštenju.

“Najtragičnije od svega je sto se, odrzavanjem pomena, i Srpska pravoslavna crkva  stavila  na stranu ratnih zločinaca i osvedočenih fašista, poput Ljotica. Neshvatljvo je da se tako ponižavaju žrtve, što se tako ponovo ubijaju oni koji su dali svoj zivot za otadzbinu“, kaže Omerović.

“Protiv ovakvih pojava relativizacije fašizma, veličanja onih koji su do kraja Drugog svetskog rata bili uz Hitlera moramo da se borimo svakog dana i da se stalno podsećamo ko je od početka do kraja bio protiv fašizma a ko mu je sluzio!!

Prošlost i sve što je bilo u Drugom svetskom ratu se dogodilo i ostavilo toliko mnogo tragova da to ne moze vise niko promeniti. Pokušaji totalne revizije istorije Drugog svetskog rata nisu nam doneli ni jednu novu bitniju činjenicu! Nije bilo evo vec vise od 70 godina nikakvih istraživanja koja bi dovela do nekog kolosalnog otkrića.

I zato je Dan pobede nad fasizmom prava prilika da se Srbija sa ponosom seti svoje slavne antifašističke prošlosti, ali da osudimo sve pojave i oblike fasizma koji se javljaju kao i one koji ih podrzavaju!”, kaže Omerović.

Podeli