Novopazarci napravili drugi najjači most od špageta

Na međunarodnom takmičenju u gradnji mostova od špageta u Mariboru, na kojem je ove godine učestvovala 41 ekipa iz devet zemalja, pobedili su mariborski studenti, a učesnici iz Novog Pazara osvojili drugo mesto.

Prema pravilima takmičenja, pobeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje.

Takmičari u gradnji mostova mogu da koriste samo špagete i lepak, a izdržljivost konstrukcije proverava se na više tačaka.

Iako zvuči čudno, konstrukcije od testenine mogu izdržati veću težinu nego što misle laici, pa je tako tročlana ekipa mariborskih studenata građevinarstva na svoj most, a da nije popustio, uspela da stavi 89,5 kilograma tereta.

Na drugo mesto plasirale su se njihove kolege iz Novog Pazara u Srbiji s mostom koji je izdržao 78,4 kilograma opterećenja.

Ove godine nije srušen prošlogodišnji rekord kad je pobednički most, takođe rad mariborskih studenata, izdržao čak 105 kilograma.

Takmičenje koje su pre osam godina pokrenuli studenti mariborskog fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno i međunarodno, a ove godine se odazvala 41 ekipa mladih iz Bosne i Hercegovine, Češke, Egipta, Hrvatske, Latvije, Poljske, Slovenije, Srbije i Turske.

Organizatori tvrde da sve veće zanimanje studenata za ovo neobično takmičenje proizlazi iz mogućnosti da se teorijska znanja iz fakulteta i građevinskih škola provere u praksi, ali da se radi i o dobroj prilici za druženje.

Podeli