Categories: Društvo

Za čistiji grad i pomoć deci sa smetnjama u razvoju

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba uz podršku JKP „Čistoća“ uključilo se u ekološku akciju prikuplja sekundarnih sirovina. Ovoj akciji pridružio se i lično član Gradskog veća zadužen za zdrastvo i socijalnu politiku Fevzija Murić. Cilj ove aktivnosti je širenje svesti svih osoba o očuvanju sredine u kojoj žive.

Kako očuvati životnu sredinu čistom a ujedno i pomoći Udruženju za pomoć MNRL pokazao je i lično član Gradskog veća zadužen za zdrastvo i socijalna pitanja Fevzija Murić.

„Kada mi je Tahir rekao da počinje sa svojom aktivnošću i da će uz podršku JKP „Čistoća“ raditi na ovim aktivnostima, ja sam lično odlučio da se sa svojom porodicom pridružim i podržim ovu njihovu akciju, tako da mi praktično od nove godine nismo ni jednu plastičnu flašu bacili. Skupljali smo to puna 4 meseca i doneo sam sedam punih vreća flaša i čepova“, rekao je Murić.

Udruženje za pomoć MNRL od maja prošle godine radi na akciji sakupljanja sekundarnih sirovina sa ciljem da pokaže da i osobe sa smetnjama u razvoju mogu da budu dobar primer kako sačuvati životnu sredinu, a to govori i poruka „Mi želimo da živimo sa vama a ne pored vas“ koju ovo Udruženje šalje.

„Mi već osam meseci prikupljamo plastične i staklene flaše, čepove, i limenke, i do sada smo prikupili oko 1000 kilograma plastičnih flaša a nešto manje staklenih i limenki. To je jedan praktičan primer, da i osobe ometene u mentalnom razvoju mogu da daju svoj doprinos očuvanju sredine u kojoj žive. Na taj način ih vaspitavamo da vode računa o higijeni i čistoći grada“, istakao je sekretar Udruženja za pomoć MNRO Tahir Delić.

U ovoj akciji učešće su uzeli i samozastupnici dnevnog boravka, odnosno odrasli korisnici, koji su u okviru projekta samozastupanje osoba sa invaliditetom u Srbiji, izrazili želju da i oni učestvuju u prikupljanju flaša.

„Cilj tog projekta je da odrasli korisnici, to jest naši samozastupnici, uzmu učešće u prikupljanju flaša tako što su organizovali svoje roditelje i rođake i donosili flaše ovde u našem dnevnom boravku“, istakao je terapeut Sead Solaković.

Ono što je značajno je da sva deca iz Udruženja za pomoć MNRO osećaju da im je obaveza, bez obzira na svoje mentalno stanje, da učestvuju u ovakvim akcijama i na taj način pokažu da i oni daju svoj doprinos.

„Apelujem i pozivam sve naše građane da polako počinju da menjaju svoju svest kada je u pitanju ekologija, jer pravimo dvostruku korist. S jedne strane čistimo grad a sa druge  pomažemo Udruženju za pomoć MNRO koji će imati simboličnu nargradu gde će moći da za svoje štićenike naprave neke nove aktivnosti„, dodao je Murić.

Alma A.

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

16 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago