Društvo

Obeležen Međunarodni dan babica

Svakog 5.maja obeležava se Međunarodni dan babica kako bi se ukazalo priznanje za njihov rad i skrenula pažnja na značaj akušerstva.

Poziv babica jedan je od najlepših,najhumanijih i najodgovornijih poziva. Babica u život jedne trudnice ulazi prilikom prvih pregleda u domu zdravlja i prati je sve do i nakon porođaja.Često se budućim mamama čini da prilikom porođaja veću ulogu imaju babice od samih doktora.O novopazarskim babicama imaju samo reči hvale,ocenjuju ih kao pozitivne osobe,pune optimizma a ujedno su im one i najveća podrška.To je potvrdila i Emina Čašić  koja je samo pre nekoliko dana na svet donela jednog prelepog dečaka.

“Babica je konkretno meni bila od velikog značaja kada sam se porađala I davala mi je podršku i savetima pomagala kako da se ponašam I porođaj podnesem što lakše” kazala je ona.

Inače,babica se svakodnevno nalazi na izvoru novog žiota,ona je ta koja prima,presvlači,odvodi u salu buduću mamu,vodi brigu o novorođenčetu i daje savete majkama kako da brinu o bebama kada odu kućama.Slavica Lešević,babica je skoro četiri decenije i kaže da se ovaj posao mora voleti da bi se obavljao.

“Moj posao je najhumaniji posao na svetu.Obavljam ga punih 37 godina I volim ga kao prvog dana kada sam počela da radim” kazala je babica Lešević i dodaje da

dobar timski rad doprinosi  da se porodilje osete sigurno kada dođu u bolnicu.“Dobra je ona babica  koja ima lep pristup porodiljama,dobru komunikaciju i kada žena može da računa na nju” naglasila je ona.

I ovaj dan ,babice su provele radno I na svet,zajedno sa majkama,donele nove živote,a najlepši poklon im je svakako dečiji plač.Slogan ovih humanoih žena je “Osmeh puno znači a ništa ne košta”.

B . B .

Podeli