Društvo

Trostruko više zahteva za dozvole

Odeljenju za urbanizam i izgradnju Gradske uprave Novi Pazar, ove godine stiglo je trostruko više zahteva za izdavanje građevinskih dozvola u odnosu na isti period prošle godine. Tome su, kako objašnjavaju nadležni, znatno doprinele olakšice aktuelnog Zakona o ozakonjenju, kao i pojednostavljena, objedinjena procedura, koja je u Novom Pazaru uspešno zaživela.

Objedinjena procedura je skup postupaka i aktivnosti koje sprovodi nadležni organ u vezi sa izgradnjom, dogradnjom ili rekonstrukcijom objekata, odnosno izvođenjem radova, a koji, između ostalog uključuju izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola. Kada se uzmu u obzir i olakšice novog Zakona o ozakonjenju, u smislu višestruko nižih troškova i smanjenog broja potrebnih dokumenata, onda ne čudi podatak što je u Novom Pazaru sve više  zahteva za građevinskim dozvolama, čak i kada su u pitanju manji, pomoćni objekti.

Prema rečima zamenice načelnika Odeljenja za urbanizam i izgradnju Pembe Džanković, broje zahteva ove godine je skoro tri i po puta veći, u odnosu na prošlu godinu.

‘’Svi  smo primetili da u poslednje vreme imamo sve više posla. Uradili smo analizu i statistika je to potvrdila, jer se ispostavilo da imamo gotovo 3,5 puta više zahteva u odnosu na prošlu godinu. To nam govori da je broj zahteva prema Odeljenju znatno porastao. Mislim da su svi shvatili da je objedinjena procedura neuporedivo bolja nego stari sistem rada’’, kaže Džanković.

Više nego utrostručen broj zahteva za izdavanje građevinskih dozvola, zapravo je najbolji pokazatelj koliko je u Novom Pazaru objedinjena procedura uspešno zaživela.

S.Lj.

Podeli