Društvo

Očekivanja mladih o ulasku Srbije u Evropsku uniju

U susret obeležavanju Dana Evrope 9. maja a u okviru aktivnoasti Tima Evropa u Srbiji uz podršku delegacijije Evropske unije u Srbiji i EU info centra iz Beograda organizovana je debata na temu „Mladi i Evropska Unija – pogled u budućnost“. Cilj je predstavljanje prednosti ulaska u Evropsku uniju ali i razgovor sa mladima i njihovim očekivanjima u vezi sa započetim procesom evropskih integracija Republike Srbije.

Debata „Mladi i Evropska unija – pogled u budućnost“ predstavlja priliku za razgovor sa mladima o  budućnosti Evropske unije u kontekstu izazova sa kojima se ona danas suočava, kao i o očekivanjima mladih u vezi sa procesom evropskih integracija Republike Srbije. Kako  ističe Teo Taraniš iz Tima Evropa Srbije ideja je da se sa mladim ljudima iz Novog Pazara pridruže debati koja se vodi u Evropskoj uniji o budućnosti Evrope i EU.

„Naš je cilj da danas razgovaramo sa mladima o tome kako oni gledaju na izazove i probleme sa kojima se suočava EU danas i kako to utiče ili će možda u narednom periodu uticati na proces evrointegracije Srbije koji je započet i na kraju je za nas interesantno da čujemo kako oni gledaju na kompletan proces integracija Srbije u smislu njihovih očekivanja, odnosno šta je to što evropska unija mladim ljudima ali i svima ostalim, treba da donese, u smislu konkrtnih koristi i benefita od toga što je Srbija krenula u proces evropskih integracija“, istakao je Taraniš.

Očekivanja mladih su velika kada je u pitanju ulazak Srbije u Evropsku uniju.

„Iz iskustva znamo da mladi ljudi često imaju pozitivan stav prema Evropskoj uniji , jer je doživljavaju kao zajednicu bogatih, razvijenih zemalja, gde mi svakako treba da budemo, gde oni žele da budu, ali njihova su očekivanja još veća kada su koristi i benefiti u pitanju  ali i brži put do ostvarivanja tog cilja, odnoso ulaska u Evropsku uniju“, dodaje Taraniš.

Na debati je takođe predstavljna i knjiga Evropski mozaik autora Gediminasa Vitkusa koju je izdao EU info centar u Beogradu.

Alma A.

 

 

Podeli