Društvo

Uređena i očišćena Gradina u Postenju

Aktivisti Udruženja “Reper” iz Novog Pazara nakon Jevrejskog groblja i Ranovizantijske bazilike u Novopazarskoj banji, uredili su i očistili Gradinu u Postenju iz perioda ranog neolita koja je postojala sve do XI vijeka. Aktivnosti koje sprovodi Udruženje “Reper” realizuju se u okviru projekta “Očisti i upoznaj svoj Novi Pazar” koji finansira ambasada Australije u Srbiji.

U velikom uređenju Gradine učestvovali su aktivisti Repera, učenici srednjih škola, studenti i radnici JKP “Gradska čistoća”.

Gradina je arheološko nalazište u Postenju. Na ovom lokalitetu otkriveni su ostaci utvrđenja iz IV vijeka. Otkriveni su ostaci bedema, koji imaju elipsoidnu osnovu i prate konfiguraciju terena. Gradina je višeslojni lokalitet a utvrđeno je i da postoji gotovo neprekidni kontinuitet naseljavanja ovog prostora od gvozdenog doba do srednjeg vijeka.  Ovo nalazište smatra se kao alternativno rješenje za lokaciju grada Rasa, koji je prvobitno identifikovan sa Gradinom nad Pazarištem.

Projekat “Očisti i upoznajsvoj Novi Pazar” finansijski je podržala ambasada Australije u Srbiji a do polovine maja biće sređeno ukupno šest važnih lokaliteta u Novom Pazaru i okolini.

Autor: A.Ni.

Foto: A.Ni.

Podeli