Društvo

U okviru projekta Očisti i upoznaj svoj Novi Pazar očišćeno Jevrejsko groblje

Simbolično, na Dan planete Zemlje i Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, članovi novopazarskog Udruženja građana REPER i učenici srednje Ugostiteljsko-turističke i Ekonomske škole, uz asistenciju JKP “Gradska čistoća” sredili su, očistili i uredili Jevrejsko groblje iz XVII veka. Učesnici su saznali dosta interesantnih i značajnih podataka o Jevrejima u Novom Pazaru, njihovom poreklu i detaljima njihovog života u Novom Pazaru, ali i o tome zbog čega ih više nema. Takodje, učesnici su saznali i zbog čega je neophodno čuvati životnu sredinu posebno na značajnim lokalitetima kakvo je ovo groblje.

Tokom višečasovnog sakupljanja otpada, učenici su konstatovali da stanovnici Novog Pazara, posebno naselja Potok gde se nalazi Jevrejsko groblje uopšte ne vode računa o ovom značajnom lokalitetu jer su skupili više od 50 ogromnih džakova raznovrsnog otpada.

Projekat “Očisti i upoznaj svoj Novi Pazar” finansijski je podržala ambasada Australije u Srbiji, a biće sredjeno još četiri lokacije od izuzetne važnosti za istoriju Novog Pazara. Narednih vikenda ekipa okupljena oko REPERA sredjivaće ranovizantijsku baziliku iz VI veka, Gradinu u Postenju iz gvozdenog doba, Malo groblje i Trgovište na Pazarištu.

K.Radović

Podeli