Društvo

ZZJZ u Novom Pazaru obeležiće Nedelju imunizacije

Ove godine “Nedelja imunizacije” obeležiće se od 24-31.aprila pod sloganom “Vakcina štiti”.Prema podacima ZZJZ Novi Pazar vakcinacija dece u 2016.godini bila je veoma slaba i to nešto između 50 i 80 odsto u zavisnosti od vakcine a trend opadanja broja vakcinisane dece nastavio se i u ovoj godini.Epidemiolozi upozoravaju na moguću pojavu raznih zaraznih bolesti ukoliko se svest građana o značaju vakcine ne promeni.

Imunizacija je najbrža, najefikasnija i najekonomičnija mera prevencije obolevanja i umiranja od teških zaraznih bolesti. Zbog odsustva odgovarajućih programa imunizacije, svake godine u svetu umire oko 5 miliona dece.”Zbog širenja neistine o štetnosti vakcine opao je procenat vakcinacije dece što ni malo nije dobro” kazao je dr Safet Ganić epidemiolog.

On ističe da bi stopa vakcinisane dece trebalo da bude 95 posto,odnosno od 100 dece 95 da bude vakcinisano što na žalost nije tako.

Podseća i na to da je pre 50 i više godina u skoro svakoj porodici umiralo po jedno dete od neke zarazne bolesti a najpoznatije su bile male boginje,varičela i tuberkuloza.Napredovanjem nauke i pronalaskom vakcina protiv zaraznih bolesti smrtnost je smanjena na minimum.

Poslednjih godina,padom procenta vakcinacije u pojedinim gradovima u Srbiji počele su da se javljaju neke zarazne bolesti i epidemije te dr Ganić upozorava da ukoliko se imunizacija ne bude ubuduće vršila kako treba u narednom periodu može da dođe do0 sličnih problema i na našem području.

Dr Ganić je apelovao na roditelje da se manu predrasuda o štetnosti vakcine i vakcinišu svoju decu na vreme i redovno i na taj način spreče mogućnost da obole od neke opasne i zarazne bolesti.

Inače,ZZJZ vrši nabavku i distribuciju vakcina Domovima zdravlja u Novom Pazaru i Tutinu i pravi godišnji plan i program vakcinacije.Ove godine,uzeće učešće u obeležavanju “Nedelje imunizacije” i podržaće  kampanju koja će se odnositi na edukaciju stanovništva o značaju vakcinacije.

B . B .

Podeli