Društvo

Svečana javna debata samo za 6 najboljih debatera

Povodom obeležavanja Dana grada Narodna biblioteka “Dositej Obradović” organizovala je debatu pod nazivom „Ovaj dom bi uveo osnovni prihod za sve građane Evropske unije“.  Cilj je da se srednjoškolci zainteresuju za Evropsku uniju i za samu debatu istakao je Aleksandar Jovančić iz EU info centra.

Već treću godinu za redom Narodna biblioteka “Dositej Obradović“ u saradnji sa EU info centrom iz Beograda organizuju debate za srednjoškolce u okviru projekta “Evropska škola debate”. Jedna od učesnica ovih debata je Azra Duštinac koja kaže da je, učestvujući na brojne seminare i radionice, stekla veštinu debatovanja i znanja o Evropskoj uniji i procesu integracija.

“Poslednjih šest meseci učestvujem na ovakvim aktivnostima i manifestacijama i mnogo mi to znači, zbog toga što sam se pre svega oslobodila javnog nastupa i stekla retoričke sposobnosti i sad mogu slobodno da iznesem svoj stav”, istakla je Duštinac.

Javne debate za sve srednjoškolce koji su prošli fazu učenja o debati i Evropskoj uniji organizovane su širom Srbije, istakao je Aleksandar Jovančić iz EU info centra.

“Ove godine smo debate ovog tipa organizovali u Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Smederevskoj Palanci, Medveđi, Zaječaru, i danas smo u Novom Pazaru. Cilj je da se srednjoškolci zainteresuju za EU i za samu debatu. Ove debate su više prezentacionog karaktera. Debateri se prethodno pripreme na temu koja im je zadata i po utisku i poštujući regionalnu i rodnu zastupljenost odabraćemo šest najboljih za poslednju javnu debatu”, dodao je Jovančić.

Saradnja sa EU info centrom od velikog je značaja za Narodnu biblioteku “Dositej Obradović” istakla je zamenica direktora Amela Škrijelj.

„Izuzetna nam je čast što je naša Biblioteka prepoznata kao bitan faktor u promovisanju i približavanju vrednosti EU našim sugrađanima kroz razne projekte i aktivnosti i što na tom zajedničkom putu već godinama uspešno sarađujemo sa EU info centrom“, istakla je Škrijelj.

Oko 60 učesnika već je prošlo radionice gde su učili o debati a samo šest najboljih iz cele Srbije učestvovaće u javnoj debati u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja je zamišljena kao svečanao finale projekta.

Alma A.

Podeli