Društvo

Dijagnostički centar u Novom Pazaru dobio novi mamograf

Dijagnostički centar u Novom Pazaru dobio je novi,najsavremeniji mamograf sa takozvanom tomo sintezom za snimanje dojke putem kojeg se sada na mnogo lakši i precizniji način obavlja ovo snimanje i postavlja dijagnoza.Obuka radiologa za rad na ovom aparatu je u toku.Inače,skrining dojke koji se kod nas sprovodi već više od godinu dana još uvek traje a naše sugrađanke se u sve većemo broju odazivaju pozivu za ovo snimanje.

Ovaj najsevremeniji mamograf sa takozvanom tomo sintezom koji tokom snimanja dojke daje presek na svakom milimetru omogućava da se dođe do precizne dijagnostike koja podrazumeva lakše uočavanje svake promene na dojci ukoliko je ima.

Skriningom dojke obuhvaćene su žene starosti od 45 do 69 godina.Njih pozivanju iz Dispanzera za žene putem telefona ili u krajnjem slučaju na kućnu aderesu im stiže pismo da treba da se jave lekaru i obave snimanje.Kako ističe Doc.dr Jusuf Nuković,načelnik radiologije,imalo je slučajeva da se ovim pregledom utvrde promene na dojci kod žena koje nisu osećale nikakve tegobe i bolove ali na sreću,mahom su to bili početni stadijumi bolesti koji su izlečivi u 90 posto slučajeva dok je bilo i slučajeva gde se ženama konstatuje zloćudni tumor u poslednjoj fazi.

U 2016.godini skriningom kao i dijagnostičkom mamografijom  obuhvaćeno je 1200 žena a od 1.januara do kraja decembra obrađeno je ukupno 620 žena.Skrining dojke trajaće do kraja 2017.godine mada postoje naznake da bude i produžen rok.Na skrining dojke se ne čeka duže od 2 do 3 dana a na obrađene rezultate ne više od 7 dana kada je nalaz uredan a kada ima sumnji na promene rade se dodatna snimanja i analize.

Dr Nuković apeluje na sve sugrađankre da se odazovu obavezno pozivu I iskoriste šansu za snimanje I tako otklone sve sumnje da li postoji mogućnost da obole od karcinoma dojke.

Da podsetimo,rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji.Svake godine oko 4600 žena oboli a 1600 umre od ove bolesti.Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

B . B .

Podeli