Društvo

Hrišćani danas proslavljaju Vaskrs

Hrišćani, i pravoslavci i katolici danas proslavljaju Vaskrs, dan pobjede života nad smrću. To je hrišćanski praznik, koji se uvijek proslavlja nedjeljom.
Crkvena učenja kazuju da je Isus raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedjelju zorom osjetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.
Na Vaskrs je, prema vjerovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah povjerovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uvjeri. Odatle je potekla u narodu uzrečica: “Neverni Toma”.
Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.
Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.
Prvi ponedjeljak nakon Vaskrsa je Pobusani ponedjeljak, poznat još i kao zadušnice – dan posvećen mrtvima.
U SPC pravoslavni vjernici razmjenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!
A.Ni.
Agencije

Podeli