Politika

Erdogan: Ovaj referendum nije obično glasanje

“Današnje izjašnjavanje građana, ovaj referendum, nije uobičajeno glasanje. U historiji Republike imali smo izjašnjavanja građana, ali ovo izjašnjavanje je izbor promjene, novog administrativnog sistema u Turskoj”, izjavio je Erdogan.
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako današnje izjašnjavanje građana o setu ustavnih promjena u Turskoj nije obično glasanje.
“Današnje izjašnjavanje građana, ovaj referendum, nije uobičajeno glasanje. U historiji Republike imali smo mnoga glasanja o parlamentarnom sistemu. Imali smo i izjašnjavanja građana, ali ovo izjašnjavanje je izbor promjene, novog administrativnog sistema u Turskoj”, izjavio je Erdogan.
Dodao je kako vjeruje da će narod odlučiti da otvori put brzom razvoju. Erdogan je sa suprugom Emine glasao u Istanbulu.
Tom prilikom je izjavio kako Turska treba brže rasti i napredovati. Predsjednik Turske vjeruje kako će se narod zaputiti ka zdravom razumu, a sa zdravim razumom u budućnost.
Predložena ustavna reforma u Turskoj predviđa jačanje ovlašćenja predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera. Parlament će povećati broj zastupnika sa 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Predsjednik će moći zadržati veze s političkom partijom, a predviđeno je i da se prvi predsjednički izbori, u skladu s novim Ustavom, održe u novembru 2019. godine. Mandat predsjednika će trajati pet godina i ista osoba će tu funkciju moći obnašati najviše dva mandata.
A.Ni.
Agencije

Podeli