Politika

Ambasador SAD posetio SDA Sandžaka

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država razgovarao Kajl Skat razgovarao je sa rukovodstvom Stranku demokratske akcije Sandžaka o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, statusu i položaju bošnjačkog naroda i statusu Sandžaka.

Ekonomski razvoj Sandžaka, evropske i NATO integracije Srbije, pravna sigurnost, jednakost pred zakonom, tržišna ekonomija i efikasna privreda neki su od najvažnijih ciljeva SDA Sandžaka – stoji izmedju ostalog u saopštenju ove stranke.

U tom smislu su autoput kroz Sandžak, regionalni putevi prema Tutinu i Sjenici, te zaobilaznica oko Novog Pazara neki od projekata koji su od izuzetne važnosti kao preduslov za razvoj ovog kraja, otvaranje novih radnih mjesta i sprječavanja odlaska mladih u inostranstvo.

Ugljanin je na sastanku podvukao da status Bošnjaka, kao ni status Sandžaka još uvijek nije rešen, te da u uslovima kakvi danas vladaju prijeti velika opasnost da Bošnjaci nestanu kao narod sa ovih prostora.

“Problemi na Balkanu i dalje postoje i sa tim u vezi mora se nastaviti međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji po usvojenim principima Badinterove komisije. Ambasador Skat je zamoljen da američkoj administraciji i drugim međunarodnim organizacijama prenese zahtjev i potrebu za nastavkom konferencije o bivšoj Jugoslaviji, kojom je predviđen specijalni status za Sandžak kao najefikasnije trajno rješenje za političku egzistenciju Bošnjaka” – stoji u saopštenju SDA Sandžaka.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u razgovoru sa ambasadorom SAD Skatom podvukao da su za Bošnjake u Srbiji, od posebnog značaja:  delotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu u sandžačkim opštinama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva, nastavak realizacije manjinskog Akcionog plana za poglavlje 23 i 24 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i omogućavanje manjinama aktivno i delotvorno učešće u izradi novog manjinskog Zakona.

Podeli