Politika

Stabilnost prioritet koalicije

Stranka demokratske akcije Sandžaka od danas je deo vlasti u Novom Pazaru. Na taj način je realizovan deo Deklaracije o strateškom partnerstvu koju su 20. decembra prošle godine potpisali predsednici Sandžačke demokratske partije Nihad Hasanović i Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin. Cilj je uspostavljanje političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku. Odbornici lokalnog parlamenta imenovali su Ifetu Radončić za predsednicu Skupštine grada, a dosadašnji predsedavajući gradskog palamenta Mirsad Đerlek preuzeće funkciju zameniika.

Ifeta Radončić ( SDA) nova je predsednica Skupštine, umesto Mirsada Đerleka (SNP), koji je dao ostavku zbog kako je istakao profesionalnih obaveza.On je istakao da je predsednička funkcija odgovorna i zahteva puno vremena, te će svoj angažman u Skupštini nastaviti sa funkcije zamenika.

Umesto Albina Šabotića i Dragane Garović, za nove članove Gradskog veća biće imenovani su Esmir Muratović i Esad Fazlić.

Šef odborničke grupe „Za evropski Novi Pazar“ dr Muamer Bačevac je rekao da je koalicija SDA pre svega napravljena zbog boljeg života građana Novog Pazara. On je istakao da za ovu odluku ima odobrenje građana, koji su “ sigurno za pomirenje i saradnju relevantnih političkih faktora”.

„Građani su upoznati da smo potpisivanjem Deklaracije o saradnji definisali određene ciljeve i naše želje da zajedno stabilizujemo političku situaciju u Sandžaku. Ovo je korak u ostvaravinju onog što smo već dogovorili. Mi želimo da u ovom teškom vremenu za Sandžak i celu Srbiju pošaljemo jednu poruku stabilnosti. Ovo je sigurno sveopšti bošnjački konsenzus između dve najveće političke partije. Treba naglasiti da su sa nama u kolaciji idalje Srpska napredna stranka i Sandžačka narodna partija. Ovo je jedna široka koalicija koja omogućuje stabilno i kvalitetno funkcionisanje i nastavak onošto je SDP počela a zto je obnova infrtastrukture u Novom Pazaru i da pokušamo da osnažimo grad na svaki mogući način“, rekao je Bačevac

Novoimenovana predsednica Skupštine Ifeta Radončić je istakla da će funkciju obavljati u skladu sa interesima svih građana Novog Pazara.

„Zahvalila bi se svim odbornicima, koji su me danas izabrali. Posao predsednice je da se stara o zakonitom radu o poštovanju Statuta grada Novog Pazara, poslovnika o radu i da sve što radi bude na dobrobit građana, koji su nas birali na izborima da ih predstavljamo u ovom domu i zastupamo njihove interese. Nadam se da ćemo uspeti da odgovorimo ovom zadatku“, rekla je Radončićeva.

Šef poslaničke grupe SDA Nafilj Sejdović kaže da se na ovaj način implemtira sporazum o saradnji, koji je potpisan 20.decembra prošle godine.

„Ovo je već ranije potpisana Deklaracija o partnerstvu Stranke demokratske akcije Sandžaka i Sandžačke demokratske partije. Današnji čin je samo prva faza u realizaciji  tog dogovora. Na ovaj način stvara se jedna pozitivna klima u Novom Pazaru. Mi smo i ranije izrazili spremnost da preuzmemo odgovornost i uđemo u lokalnu samopuravu i rešavamo probleme. Ovim činom želimo da se stane podelama koje su bile u našem gradu i da idemo napred“, rekao je Sejdović.

Deklaracija o strateškom partnerstvu izmedju  SDP i SDA , potpisana u decembru prošle godine sadrži 13 tačaka, a u jednoj od njih se navodi da je njen ključni cilj puna politička i društvena stabilnost u Sandžaku, što podrazumeva i smanjenje tenzija i podela među građanima, posebno među Bošnjacima.

Jedna od tačaka predviđa da će SDP i SDA omogućiti obostrano učešće u vlasti u sandžačkim opštinama, pravljenjem novih ili proširivanjem postojećih koalicija.

Implementacija Deklaracije o strateškom partnerstvu počela je pre par meseci u Sjenici kada je Sandžačka demokratska partija postala deo vlasti u toj opštini. Očekuje se da će nakon Sjenice i Novog Pazara Deklaracija biti realizovana i u Tutinu.

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili prvi rebalans budžeta sa prihodom od 168 miliona dinara. Data je saglasnost za potpisivanje sporazuma bosansko-podrinjskog kantona Goražde u Bosni  Hercegovini i Novog Pazara, koji podrazumeva saradnju na svim poljima. Izglasana je i odluka o osnivanju saveta za međunacionalne odnose.

Rebalansom budžeta grada Novog Pazara povećan je prihod za 168 miliona dinara, priliv od Vlade Republike Srbije. Predviđeno je da se 50 miliona uloži u sportsku infrastrukturu od čega 32 miliona za treću fazu radova na atletksom stadionu, a ostalih 18 za ostale sportske objekte.

30 miliona dinara će biti izdvojeno za infratsrukturu Novog Pazara. Za poboljšanje socijalne zaštite od Ministarstva za rad i socijalna pitanja u gradski budžet se slilo 23 miliona dinara. Komeserijat za izbeglice je gradu Novom Pazaru opredelio oko 14 miliona dinara za izgradnju naselja za izbeglice. Budžet grada sada iznosi dve milijarde 172 miliona i 931 hiljada dinara. Data je i saglasnost i za potpisivanja sporazuma o saradnji Goražda i Novog Pazara, na poslovnom kulturnom i prevrednom polju. Šef odborničke grupe za evrospki novi Pazar Muamer Bačevac kaže da je saradnja sa ovom opštinom značjana s obizorm da se gradi auto- put prema Sajarevu.

“Zahvaljujući sada jednohj stabilnoj većini možemo stabilno i sigurno da radimo. Imali smo nekoliko bitnih tačaka. Jedna od njih je rebalans budžeta. Dobra je stvar što ćemo dobiti više novca od Vlade, da će aktuelni premijer ispuniti obećanja, da će povećati transfer za sportsku infrastrukturu. Usvojili smo I jedanu jako bitnu tačku,a to je dogovor o saradnji Goražda I Novog Pazara, jer je  aktuelna priča o kraku koji će povezati Sandžak sa Sarajevom, što je za nas jako bitno,  kao i koridor 11, koji će preko Pešteri povezati Beograd sa Crnom Gorom”, rekao je Bačevac.

Odbornici su dali saglasnost za obrazovanje komisija za izbor direktora javnih preduzeća.  Odbornici su izglasali i odluku o osnivanju Saveta za međunacionalne odnose.

 

Podeli