Kultura

Smotra recitatora ”Pjesniče naroda mog”

U novopazarskom Kulturnom centru održana je danas Smotra recitatora ‘’Pjesniče grada mog’’. Organizator Smotre je Kulturno-prosvetna zajednica.

Na ovogodišnjoj Smotri recitatora predstavili su se učenici novopazarskih osnovnih, i malo manje srednjih škola, gde je inače slabiji odziv. U kategoriji mlađeg uzrasta na Regionalnom takmičenju u Raški, OŠ ‘’Desanka Maksimović’’ predstavljaće Ibrahim Malić; najbolja među starijim osnovcima je učenica OŠ ‘’Bratstvo’’ Aiša Nicević, a prvoplasirana u kategoriji starijeg uzrasta je učenica Medicinske škole Azra Kahrović.

Direktor Kulturno-prosvetne zajednice Edin Hambelić kaže da KPZ Novi Pazar već tradicionalno organizuje Gradsku smotru recitatora, te da je I ove godine slabiji odziv među učenicima srednjih škola. Tako je I stručni žiri lakše odlučivao, kada su u pitanju recitatoriji starijeg uzrasta, dok je, kako kažu, među mlađim I srednjim osnovcima bila jača konkurencija.

Predsednik stručnog žirija, književnik Enes Halilović, ocenio je da su ovakve manifestacije od velikog značaja, naročito u današnje u vreme kada je, kako je rekao, sve manje usmenih kazivača. On je podsetio da su nekada usmeni umovi znali hiljade stihova napamet, a među njima su – istako je – i neki sa ovih prostora, kao što su Avdo Međedović I Ćorhuso Husović.

S.Lj.

Podeli