DruštvoEkonomija

Subvencije poljoprivrednicima u iznosu od 18,6 milijardi dinara

Vlada Srbije donijela je Uredbu prema kojoj će za direktnu isplatu subvencija u poljoprivredi biti izdvojeno 18,6 milijardi dinara.

Poljoprivredna stručna i savjetodvana služba Novi Pazar započela je aktivnosti u cilju upoznavanja poljoprivrednika sa subvencijama Ministarstva poljoiprivrede i zaštite životne sredine za ovu godinu, potrebnoj dokumentaciji i načinima da se do subvencija dođe.

Poljoprivrednici već od sada mogu da se prijave na konkurse za subvencije i bespovratna sredstva koja dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede. Na raspolaganju je 18,6 milijardi dinara dinara koje će kroz subvencije biti dodjeljene poljoprivrednim proizvodjačima. Odziv na sastanak koji je organizovala Poljoprivredna stručna i savjetodvana služba Novi Pazar pokazuje da su poljoprivrednici zainteresovani za davanja, te povećanje proizvodnje.

Samo za subvencije u oblasti nabavke mehanizacije obezbjeđeno je pet puta više novca nego lani, tako da će poljoprivrednici moći da dobiju povraćaj od 50 pa do 75 odsto sredstava uloženih u nabavku mehanizacije, prije svega traktora.

Za prvi novac iz IPARD fondova poljoprivrednici će moći da konkurišu u jesen ove godine – kažu iz ministarstva.

A.Ni.

Podeli