Društvo

Formiran klaster nameštajaca

Na zahtev Gradske uprave, a preko odeljenja za LER, formiran je šesti po redu klaster u ovom kraju, i to klaster nameštajaca. Kako je istaknuto tokom stastanka u Gradksoj upravi, cilj je povećanje konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu plasiranjem zajedničkih proizvoda.

“Preko klastera, oni mogu da koriste sredstva iz predpristupnih fondova EU što do sada nisu bili u mogućnosti” – istakao je načelnik odeljenja za LER Almir Kecap.

Do formiranja ovog klastera u kome se nalaze proizvođači nameštaja iz NOvog Pazara, sjenice i Tutina došlo izmedju ostalog i zbog najavljenog dolaska švedske fabrike IKEA.

“Upravo zbog toga, želimo da naši proizvođači nameštaja udruženi budu jači, povećaju konkurentnost, povećaju zaposlenost, koriste brojne benefite koje do sada nisu mogli da koriste. Želimo da zajedničkim nastupima na sajmovima, da budu vuidljivi i prepoznatljivi udruženi u klaster” – rekao je samostalni savetnik za MSP u LER-u Fahrudin Koničanin.

Osim klastera proizvođača nameštaja, u Novom Pazaru postoje klasteri tekstilaca, proizvođača mleka, proizvođača obuće, turističkih organizacija i ugostiteljskih objekata Novog Pazara, Sjenice i Tutina, kao i klaster drvoprerađivača.

Podeli