DruštvoPolitika

Delegacija Novog Pazara na obilježavanju Dana Sarajeva

Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine danas obilježavaju 6. april kao Dan grada Sarajeva, ali historijske činjenice govore da značaj ovog datuma prevazilazi samu prijestonicu te ostaje duboko urezan u historiju cijele BiH.
Tim prije što je 6. aprila 1992. godine tadašnja Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu.
Brojne delegacije, udruženja i građani danas su, povodom Dana grada Sarajeva, položili vijence na spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora i ratova Vječna vatra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Prvo su to učinili predstavnici Grada Sarajeva i Vlade Kantona Sarajevo. Zatim su cvijeće položili i delegacije gradova Dubrovnik, Pula, Fatih i Novi Pazar.
Delegaciju iz Novog Pazara koju predvode gradonačelnik Nihat Biševac I predsednik SDP-a Nihad Hasanović.
Cvijeće je položeno i na Memorijalnom centru Kovači, mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, gdje su među prisutnima bili gradonačelnik Abdulah Skaka te načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.
Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva.
To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.
Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.
Podsjetimo, tokom opsade Sarajeva, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je blizu 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete.
Najmanje 50.000 osoba je tokom granatiranja ranjeno. Više od 300 granata dnevno ispaljivano je tokom osade Sarajeva, sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske.
ZM-AVAZ-FACE

Podeli