Kultura

Akademija sećanja na profesora Hilmiju Ćatovića

Sala Bošnjačkog nacionalnog veća bila je mala da primi veliki broj onih kojih su želeli da prisustvuju  Akademiji sećanja na rahmetli profesora Hilmiju Ćatovića. Podsećamo, ovaj ugledni slikar je na ahiret preselio u 84. godini života i iza sebe je ostavio veliki broj umetničkih dela, koja će, kako je i istaknuto na ovom događaju, živeti dugo i posle njegove smrti.

Na Akdemiji sećanja na rahmetli profesora Hilmiju Ćatovića, istaknuto je da je ovaj slikar za života ostvario bogatu i uspešnu umetničku karijeru, dobitnik je njaviših priznanja, a za sobom je ostavio brojna i važna umetnička dela koja se nalaze u mnogim svetskim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama.  Ispred Bošnjačkog nacionalnog veća Redžep Škrijelj kaže da je professor Ćatović bio omiljen među svojim studentimai prijateljima.

“Hvala svima koji su svojim dolaskom pokazuju da poštuju sve one ljude, koji su dali doprinos našoj kulturi a profesor Ćatović jeste jedan od njih”, rekao je Škrijelj.

Njegov sin , takođe slikar, Ervin Ćatović zahvalio je onima, koji su došli na ovaj skup.

“Zaista sam ponosan, kada znam da  veliki broj ljudi ceni njegov lik i delo. To vam daje snagu u ovim teškim trenucima I drago mi je što sam rastao pored takvih roditelja, kakvi su bili moji”, rekao je Ćatović.

Podsećamo, profesor Hilmija Ćatović preselio je na ahiret u svojoj 84.godini 8.marta ove godine.

Podeli