Društvo

Unapređenje socijalne službe

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Gradu Novom Pazaru ove godine dodelio je 23 miliona 944 hiljade 702 dinara iz namenskih transfera u socijalnoj zaštiti rekao je član Gradskog veća zadužen za zdrastvo i socijalnu politiku Fevzija Murić. Ta sredstava, prema njegovim rečimja, biće upotrebljena kao i prošle godine za usluge proširenih oblika socijalne zaštite koja su bila realizovana sa Centrom za socijalni rad, Udruženjem psihologa i sa Udruženjem građana za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica.

Grad Novi Pazar je i ove godine potpisao ugovor o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakao je član Gradskog veća zadužen za zdrastvo i socijalnu politiku Fevzija Murić. Kako je rekao, za razliku od prošle godine iste usluge socijalne zaštite realizovaće se u periodu od 15. aprila do 31. decembra ove godine.

„Mi smo na osnovu ovog ugovora koji smo potpisali sa Ministarstvom dužni da raspišemo tender za vršioca ovih usluga, ali pre toga moramo napraviti rebalans budžeta i to će biti trećeg aprila na sednici Skupštine grada. Ova sredstva će se prikazati u budžetu Grada Novog Pazara i nakon toga može doći do raspisivanja tendera i nadamo se da od 15. aprila najkasnije 1. maja možemo da primenimo ove usluge“, rekao je Murić

Direktor Centra za socijalni rad Adnan Dizdarević istakao je da će se pored postojećih usluga, dnevnog boravka, pomoći u kući za odrasla i stara lica razviti još nekoliko novih.

„Mi smo u Centru za socijalni rad pojačali postojeću uslugu i uveli novu pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju  i terapeutsko-edukativno-socijalne usluge, što bi bila neka preteča ili nukleus budućeg savetovališta za brak i porodicu“, rekao je Dizdarević.

On je dodao i da će pored ovih biti realizovane i usluge personalnog asistenta za punoletna lica iz prve i druge kategorije, pratilac deteta gde spadaju deca predškolskog i školskog uzrasta do 18-te godine. Ove usluge, prema rečima Murića su šansa za nova radna mesta.

„Nadamo se da ćemo ovim uslugama pre svega angažovati, odnosno zaposliti određen broj lica koja su i prošle godine radila na ovim poslovima. Uslovi da se raelizuju ove usluge jesu da lica i ustanove koje konkurišu budu sa licencom odnosno obukom o pružanju ovih usluga iz oblasti socijalne zaštite. U konkursu koji će grad objaviti za 10 do 15 dana biće navedeni svi uslovi za rad“, dodao je Murić.

On je kazao i da u narednom periodu očekuje realizaciju nove usluge koja će unaprediti rad u Udruženju MNRL.

 

Podeli