Kultura

Nadija Rebronja inspiriše kompozitore

Afirmisana pjesnikinja iz Novog Pazara, Nadija Rebronja, svojom poezijom inspiriše stvaraoce u najvećim svjetskim centrima. Nakon što su kompozitori u Italiji komponovali više numera po stihovima mlade pjesnikinje, koncert pod nazivom “Ples morima” sad obilazi Evropu a kompozicije će moći da čuju i građani Njujorka.

Italijanski profesori sa muzičkog konzervatorijuma Niccolo Piccinni u Bariju pronašli su stihove novopazarske pjesnikinje, Nadije Rebronje, u književnom časopisu u Rimu i odabrali ih za projekat Risonanze del Levante. Projekat se  realizuju u Italiji već nekoliko godina, a bazira na komponovanju ozbiljne muzike inspirisane književnim djelima.

Koncerti nazvani po prvoj knjizi Nadije Rebronje “Ples morima” najprije su izvedeni u Italiji. Ovih dana izvode se u Kopenhagenu, a do kraja godine biće i u Njujorku. Dobitnica brojnih književnih nagrada kaže da je za nju ovo posebno priznanje i da ništa ljepše nije moglo da joj se desi na planu umjetnosti.

“Nagrade nekad mogu da zavise i od nekih drugih faktora koji nisu čisto umjetnički, dok je ideja da su drugi inspirisani vašim radom jedno je od najavažnijih priznanja”, rekla je Nadija Rebronja.

Priznanja za stvaralaštvo Nadije Rebronje krenula su da se ređaju nakon prve nagrade, Aladin Lukač. Između ostalih dobila je priznanje za poeziju gradonačelnika grada Penonome u Panami, a bila je i predstavnik Srbije na Međunarodnom festival poezije u Nikaragvi. Na njenu poslednju knjigu “Flamenko utopija”, posebno je uticao njen studijski boravak u Španiji.

“ Moja poetika se u suštini vezuje za preplitanje kultura u nekoj simboličkoj dimenziji, a koliko god to vezivala za neka međunarodna iskustva i rad, ipak je to nešto što sam naučila kod nas”, kaže pjesnikinja iz Novog Pazara.

Osim što piše ona se bavi i prevođenjem, kao i književnom kritikom. Doktorirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i predaje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Podeli