Društvo

Osvetljavanje Đurđevih stupova

U sklopu projekta ”Unapređenje turističkih potencijala pravoslavnih spomenika u Novom Pazaru”, na Đurđevim stupovima počeli su radovi na postavljanju rasvete oko manastira. Za realizaciju projekta, lokalne Turističke organizacije, finansijska sredstva obezbedilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Radove izvodi novopazarsko preduzeće DMD Krov i trebalo bi da budu završeni u narednih mesec dana.

Postavljanjem rasvete oko manastira Đurđevi stupovi, ovaj pravoslavni spomenik kulture iz 12.veka zasijaće potpunijim sjajem pred svim posetiocima, a to je svakako značajan korak ka unapređenju turističkih potencija ovog kraja.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije, Ljiljane Lešević, za realizaciju ove faze projekta Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je 3 milona dinara.

Starešin manastira, protosinđel Gerasim, kaže da su radovi na uređenju ovog zdanja, koje čini sastavni deo svetske kulturne baštine, od velikog značaja, kako za turiste tako i monahe.

”Lepo će se videti, sijaće lepotom, a bitno je i iz praktičnih razloga za monahe”, kaže protosinđel Gerasim.

Unapređenje turističkih potencijala pravoslavnih spomenika ne završava se na Đurđevim stupovima. Kako najavljuje direktorka Turističke organizacije, u planu je i adaptacija platoa ispred Sopoćana, gde bi radovi trebalo da počnu od naredne nedelje.

”Nadamo se da ćemo ovim radovima itekako unaprediti ambijent oko naših manastira koji su na listi UNESK-a, koji su nezaobilazna stanica svih turista koji se odluče da posete Novi Pazar”, kaže direktorka Turističke organizacije, Ljiljana Lešević. Ona očekuje da bi svi radovi trebalo da budu završeni pre početka leta.

S.Lj.

Podeli