Kultura

Predškolci se upoznali sa radom Regionalnog pozorišta

Sa željom da mladima približe scensku umjetnost i nastupe na pozornici predstavnici Regionalnog pozorišta ugostili su grupu novopazarskih predškolaca. Djeca su se upoznala sa prvilima ponašanja tokom predstave i bontonom, ali i sa samom glumom i poslom zaposlenih u pozorištu.

Šta to rade glumci? Kako se pripremaju za nastup? Kako se ponaša publika dok gleda predstavu I šta je gluma, neka su od brojnih pitanja na koja su maišani tražili odgovor. Glumci Regionalnog pozorišta su više puta naglasili da je gluma igra, ono što je najsrodnije djeci i njihovom životu, tako da su se predškolci vrlo brzo odvažili i izašli na pozornicu. Sara iz Preškolske ustanove “Mladost” je glumila vješticu i kako kaže bilo joj je posebno zabavno da bude dio njene omiljene bajke “Snežana i sedam patuljaka”.

“ Kada smo ih izveli na scenu i kada smo im dali jednostavne zedatke oni su se fenomenalno snašli u tome. Njima malo teže pada što su morali da ponavljaju tekst za nama, ali to jeste posao glumca, da usesredi paznju, da se pripremi za nastup. Mislim da im se to posebno dopalo, upoznali smo ih i sa onim što je iza scene “, rekla je glumica, Lemana Bećirović.

Direktor Regionalnog pozorišta, Seadetin Mujezinović, kaže da je cilj posjete da se mladi što više zbliže sa pozorištem i postanu stalni posjetioci.

“Ideja je da kroz ovakave akcije približimo pozorište, da pravimo jednu pozorišnu publiku i da mališani sa svojim roditeljima sutra budu stalni gosti, rekao je Mujezinović. On je rekao da će nastaviti sa sličnim aktivnostima I pozvao sve mlade i predstavnike sličnih institucija da se upoznaju na sličan način.

Mališanima je posebno bila interesantna soba sa kostimima. Vaspitačica, Alma Karišik, kaže da je posjeta organizovana na incijativu mališana i da se i u predškolskim ustanovama vaspitači  na sličan način pripremaju da bi animirali djecu.

Posjeta se završila druzenjem sa ljudima koji rade iza scene i bez kojih nijedan predstava ne bi bila uspješna.

Podeli