Categories: Društvo

Redovna skupština MOUPU

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja konkurisala je kod Evropske unije sa projektom “Unapređenje korišćenja novih poljoprivrednih tehnika i tehnologija na području Novog Pazara, Tutina i Sjeniice”, projekat je odobren a Evropska unija i Vlada Švajcarske donira će 36 hiljada i 5 evra bez PDV-a za kupovinu priključne traktorske mehanizacije i opreme, a Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja 9,384,000 eura.

Na redovnoj skupštini Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja govorilo se o izveštaju iz 2016. godine kao i o planovima i očekivanjima u 2017. godini. Takođe, kako je istako direktor Poljoprivredne stručne službe  Nihad Hasanović, pored ugovora koji su potpisani za preuzimanje traktorske mehanizacije podeljene su i knjige istaknutim ovčarima.
“Zajedno sa osnovnim odgajivačkim organizacijama došli smo do podataka koji su to najuspešniji ovčari u ove tri opštine. Njima smo danas uručili 7 veoma kvalitetnih knjiga koje se tiču ovčarso i kozarstva, kako bi još unapredili svoje znanje. Zahvaljujemo im se za sve ono što radite danas na selu”, rekao je Hasanović.

Predsednik Međuopštinske unije poljoprivrednika Ismet Sajtarić istakao je da je bilo određenih kriterijuma na osnovu kojih su poljoprivredna udruženja mogla da konkurišu.

“Na osnovu tih kriterijuma urađen je raspored gde je priključnu traktorsku opremu dobilo 10 udruženja iz Tutina, 10 iz Sjenice i 17 iz Novog Pazara. Danas su poljoprivrednici potpisali ugovore i sa njima smo napravili zajenički dogovoro o korišćenju ove mehanizacije”, istakao je Sajtarić.

“Ja sam danas potpisao ugovor ispred udruženja Dacić iz Cetanovića iz Sjenice. Za nabavku 7 ciklona rasipača veštačkog đubriva. Ovo je prvi vid saradnje sa njima i drago nam je što smo sarađivala i u budućnosti ćemo nastaviti”, kazao je predsednik udruženja Dacić iz Cetanovića Naser Dacić.

“Danas je došlo do realizacije EU Progresa o podeli priključnih traktorskih mašina. Naše udruženje sarađuje sa Unijom već 10 godina, i uspešno realizujemo i učestvujemo na svim projektima”, istakao je  predsednik     Poljoprivrednih proizvođača iz Morane, Tutin
Maruf Kuč.

Prema rečima Hasanovića predaja traktorske mehanizacije poljoprivrednim udruženjima biće u najskorijem roku, jer kako je rekao to zavisi od nabavljača kada isporuče opremu.

A. Ademović

 

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

10 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

12 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

12 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

14 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

15 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

15 hours ago