Društvo

Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka

Prema kalendaru javnog zdravlja od 2002. godine svakog 15. februara obeležava se Međunarodni dan dece obolele od raka. Tim povodom se širom sveta šalje poruka da je briga o kvalitetu lečenja i kvalitetu života, emocionalnim i socijalnim potrebama dece obolele od kancera i njihovih porodica globalni prioritet javnog zdravlja.

Ove godine je Svetski dan dece obolele od raka, obeležen kampanjom „Ljubav leči“, a slogan ovogodišnjeg obeležavanja je „I ja se borim“. Ovaj dan obeležava se svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih bolesti.

„U svetu oboli oko 160.000 dece od malignih oboljenja a oko 90.000 ih umre. Ono što je bitno je da prema poslednjim statističkim podacima u našoj zemlji 335 dece boluje od malignih oboljenja. Zači, svakog dana se razboli jedno dete u Srbiji i svake nedelje nažalost jedno dete umre. Maligne bolesti koje dominiraju kod dece jesu pre svega akutne leukemije, limfomi i maligni procesi na mozgu, mada se mogu javiti i maligna oboljena na bubrezima i kostima“, istakla je doktor opšte medicine Majda Iković.

Ono što je bitno pri lečenju malignih oboljenja kod dece jeste jedna bliska saradnja između lekara i roditelja, ističu u Zavodu za javno zdravlje.

„Takođe je veoma neophodna briga neposredne okoline kao i celog društva da se unapredi kvalitet života dece i ako su obolela da se unapredi njihovo lečenje, uslovi života i lečenja. Celo društvo mora da bude svesno značaja malignih bolesti“, dodaje Iković.

Povodom ovog dana vrtić Pčelica posetili su doktori iz Zavoda za javno zdravlje, koji su se družili sa decom, a sve u cilju podizanja svesti o ovoj bolesti.  Glavni vaspitač Rada Simović zahvalila se na brizi ovoj ustanovi.

„Vrtić Pčelica ima dobru saradnjiu sa Zavodom za javno zdravlje  i uvek podržavamo ovakve akcije“, kazala je glavni vaspitač Rada Simović.

Ovo je još jedna u nizu akcija koje Zavod za javno zdravlje sprovodi, a kako su istakli ovakve i slične aktivnosti realizovaće se i u budućnosti.

A. Ademović

Podeli