Categories: Vesti

Predstavnica Ambasade SAD razgovarala sa gradonačelnikom o projektima podrške

Politički oficir Ambasade SAD u Srbiji Dženifer Stojanović u prvoj posjeti Novom Pazaru razgovarala je sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Teme razgovora odnosile su se na oblasti na kojima treba raditi kako bi saradnja grada i Ambasade bila još uspešnija.

 

Govoreći o prednostima i izazovima s kojima se grad  susreće, gradonačelnik Biševac istakao je nezaposlenost kao najveći problem. On je kazao da je okosnica politike ove gradske vlasti da se otvore nova radna mesta, a konkretni potezi su povećanje sredstava za pomoć u zapošljavanju u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Jedan od projekata koji je u planu je izgradnja biznis inkubatora za IT sektor, koji je okrenut mladim stručnjacima iz ove oblasti. Takođe, planirana je i pomoć poljoprivredi kroz plaćanje kamate za povoljne kredite. Gradonačelnik Biševac je iskoritio priliku da se gošćama zahvali za svu podršku koju je Usaid pružio novopazarskoj privredi kroz edukaciju i direktna materijalna sredstva.

Osim ovih problema, graonačelnik je istako infrastrukturne projekte poput rekonstrukcije aerodroma u Lađevcima i izgradnju autoputa u blizini Novog Pazara kao krucijalne za razvoj novopazarske privrede.

U razgovoru je zaključeno da je neophodan uslov za razvoj privrede politički stabilna situacija. Gradonačelnik je istakao da je politička stabilnost cilj gradske vlasti i da je to i pokazano prethodnih godina.

Govoreći o budžetu grada, Biševac je kazao da je jedna od glavnih odlika politke koju će grad sprovoditi i nastojati da unapredi transparentnost rada, posebno u pogledu trošenja para građana. Deleći svoje iskustvo iz vremena kada je radila u administraciji grada Los Anđelesa, gospođa Dženifer Stojanović je govorila o značaju transparentnosti rada i uključivanja građana u rad uprave. Sagovornici su se složili da je ovakav način rada siguran put da građani budu odgovorniji prilikom plaćanja poreza i ostalih obaveza jer su upoznati sa tokom kretanja svog novca.

Razgovor je završen dogovorom za što skoriji ponovni sastanak i dalje unapređenje saradnje kroz programe kao što je Usaid.

Izvor: www.gradnovipazar.rs

 

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

11 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

18 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

18 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

19 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

19 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

19 hours ago